2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

İşsiz çiftçiden kelepir köy

Mersin’in Tarsus İlçesi’ne bağlı Akgedik Köyü’nde, ürettikleri sepetlerin, sebze ve meyveleri zedelediği için kullanımı yasaklanınca işsiz kalan köylüler, köylerini satılığa çıkardı.

Tarsus’a 8 kilometre uzaklıkta bulunan 209 haneli 900 nüfuslu Akgedik Köyü sakinleri, geçimlerini sağladıkları sepetlerin, İhracatçılar Birliği tarafından sebze ve meyveleri zedelediği için yasaklamasının ardından, yılda 20 bin adet sattıkları sepetleri artık hal esnafına satamadıklarını, bu nedenle köylerinde işsizliğin had safhada olduğunu söyledi.

Köylüler, işsiz kalınca, köyün ortasına satılık afişi asarak onurlarıyla yaşamak için köylerini satacaklarını ifade etti. Köy meydanında toplanan Akgedik Köyü sakinleri, "İş istiyoruz" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Sepet satışının bitmesinin ardından artık köylülerin aç olduğunu söyleyen Erol Yahşi, köylülerinin eskiden sepet üreterek geçindiğini, fakat AB’ye uyum süreci kapsamında sepet ile sebze ve meyve taşımanın İhracatçılar Birliği tarafından yasaklanmasının ardından, artık sepet üretiminin tamamen durduğunu, bundan dolayı işsiz ve aç kaldıklarını belirtti.

Akgedik Köyü Muhtarı Şeref Yarasa ise, köylerinin tek geçim kaynağı olan sepet üretiminin durmasıyla işsiz kaldıklarını dile getirdi.

Köylülerin yılın 6 ayında sepet üreterek geçimini sağladığını belirten Yarasa, "Sebze ve meyvelerin sepetle taşınması, AB çerçevesinde İhracatçılar Birliği tarafından yasaklandı. Köyümüzün arazisi olmadığı için tarım yok, hayvancılık yapamıyoruz. Aç olan köylülerimiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen erzakları yiyerek hayatını devam ettirebiliyor. Köyümüzün suyu ve elektriği yok. Barajdan eşeklerle getirdiğimiz suyu içiyoruz. Bundan dolayı köylülerimiz hastalanıyor. Köyümüzde yaklaşık 40 çocuk, maddi imkansızlık nedeniyle okula gidemiyor. Çaremiz yok. Onurumuzla yaşamak ve ölmek için köyümüzü satılığa çıkardık. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız’’ diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 16:38:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?