30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

İşsizlere 'UMEM' çağrısı

İŞSİZLERE 'UMEM' ÇAĞRISI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinin, işsizlik sorununun çözümü noktasında son yılların en büyük ve önemli projelerinden biri olduğunu söyledi. İşsizlerin bu fırsatı mutlaka değerlendirmesi gerektiğini belirten Aşut, "UMEM hem işsizlere hem de iş dünyasının nitelikli eleman sıkıntısına çare olacak bir projedir" dedi.

Aşut, yaptığı açıklamada işsizliğin, Türkiye'nin ve bölgenin en önemli sorunu olduğuna dikkat çekti. Son ekonomik toparlanmaların her ne kadar yeni istihdam alanları yaratsa da henüz bu sorunu çözecek çapta olmadığını vurgulayan Aşut, "İşsizlik, gençlerimizin ve tüm işsizlerimizin en önemli düşmanıdır. Bu düşmanla savaşabilmek için işsizler ordumuzun bir silaha ihtiyacı vardır. İşte bu silah 'beceri' ve bu becerinin kazandıracağı meslektir" diye konuştu.

Ülkemizde her meslek sahibinin ne yazık ki bir becerisi olmadığını ifade eden Aşut, diplomaya sahip olmanın ya da sertifika sahibi olmanın iş bulmaya yetmediğini kaydetti. İşsizlerin bir çoğunun aslında kağıt üzerinde bir mesleği bulunduğunu dile getiren Aşut, "Sorun bu insanlarımızı iş dünyasının, reel sektörün bire bir ihtiyacı olan, değişen teknoloji ve üretim şekillerine göre eğitilmiş bir hale getirmek. İşte o zaman bu insanlara iş aramak zorunda kalmayız, tam aksine firmalar bu elemanların peşine düşecektir. İşte UMEM projesi, tam bu hedefe koşmaktadır" şeklinde konuştu.

UMEM'in son yılların en büyük ve en hayırlı projesi olduğuna dikkat çeken Aşut, Mersin'in de projenin önemli pilot illerinden biri olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti; "Mersin ve Tarsus'ta birer Endüstri Meslek Lisesini bu eğitimler için yeniden revize ettik, yeni ve reel sektörün kullandığı ekipmanlarla donattık. Eğiticilerimizi eğittik. Ders müfredatını firmalarımızın ihtiyacına ve realitelere göre Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hazırladık. Aylarca MTSO olarak tüm komitelerimizle, tek tek firmalarımızla görüştük. Onlarca toplantı yaptık, bilgilendirdik, onları da işin ortağı yaptık ve şu anda talepleri topluyoruz. Her sektörün, her firmamızın nitelikli ve doğru eğitimi almış iş gücüne ne kadar ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Firmalarımızla görüşmeler durmadan devam edecek, sürekli talepler toplanacak. Artık tek bir şey kalmıştır; o da tüm işsizlerimizin bu eğitimlere katılması, stajlarını firmalarda yapmalarıdır. Sonunda gençlerimizin işleri hazır, becerisi olan, toplumda onuru ile çalışarak ve çalışmasının hakkını alarak, toplumun saygın bir bireyi olarak yerini alması en büyük hayalimizdir."

Sorunsuz bireylerin sorunsuz bir toplum oluşturacağına dikkat çeken Şerafettin Aşut, şu anda meslek lisesi mezunu olmasına rağmen işsiz gezen bir çok gencin bulunduğunu belirterek, "Bunun yayında düz liseyi bitirmiş hiçbir becerisi olmayan gençlerimiz var, değişen teknoloji ile becerisini kaybetmiş veya uzun süre işsiz kaldığı için becerisini yitirmiş işsizlerimiz var. Mersin'deki işsiz gençlere ve tüm işsizlere sesleniyorum; lütfen bu fırsatı değerlendirelim. İŞKUR'a hemen kaydımızı yaptıralım. Bu işin bürokrasisi yok, sadece İŞKUR'a kayıt yaptırmak gerekiyor. Bir meslek sahibi olmak, bir beceri sahibi olmak ve toplumda yaptığı işin karşılığını alarak uluslararası sertifikalara sahip olan biri olmak için UMEM projesi işsizlerimizi bekliyor. Dahası hem eğitim alırken hem de staj döneminde günlük 15 TL harçlık verilecek. Mutlaka herkesin kabiliyetine uygun bir kurs bulunacaktır. UMEM hem işsizlere hem de iş dünyasının nitelikli eleman sıkıntısına çare olacak bir projedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2011 Salı 14:13:02
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 17:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?