5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşsizliğe karşı umut oldular

İŞSİZLİĞE KARŞI UMUT OLDULAR

Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklenen 'Elele Projesi' ile eğitimli ancak işsiz kitlenin ekonomik ve sosyal hayata etkin bir şekilde katılıp, istihdam edilmesi noktasında yürütülen çalışmalar tamamlandı.

AB Aktif İstihdam Tedbirleri Projesi 2. Hibe Planı kapsamında yürütülen ve 2008 yılı Aralık ayında hayata geçirilen proje, 2009 yılı Ekim ayı itibariyle tamamlandı. Projenin kapanışı kapsamında da MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Törende konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Berika İpekbayrak, insan hayatında sınırı olmadığına, yaşam boyu öğrenmek gerektiğine dikkat çekerek, "Hayat zaten hep el ele. Ancak birlikte ve bir arada olursak başarırız" dedi.

Bugün gelinen noktada Avrupa'da faaliyet gösteren, çiçekçilik ve fırıncılık gibi mesleği icra edenlerin dahi bir yıllık zorunlu bir eğitim almadan dükkanlarını açamadığını ve çalışma yetkisini alamadığını hatırlatan İpekbayrak, "Üniversite sadece bir anahtar sunuyor. Kapıyı açmak ise size kalıyor. İşte asıl eğitim hayata atıldıktan sonra başlıyor" diye konuştu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi ise, Türkiye'de mesleki eğitimin ihmal edildiği yılların artık geride kaldığına işaret ederek, herkesin doktor, öğretmen ve akademisyen olmak isterken, teknik beceri gerektiren birçok mesleğeyse hiç kimsenin talip olmadığını dile getirdi. Ancak gelişmiş ülkelerin özellikle bu alanda yoğunlaşarak, önemli bir mesafe aldıklarını anlatan Burakgazi, "Bugün gelinen noktada ülkemizde üniversite mezunlarının sadece yüzde 13'ünün iş bulması düşündürücü" dedi.

"AVRUPA'YA UYUM SÜRECİNDE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN EKSİKLİĞİ GÖRÜLDÜ"

Kendisinin eczacı olduğunu ve okuldan ilk mezun olduğunda eczanede kendisine verilen reçeteyi karşılayamadığını anlatan Faik Burakgazi, bu durumun gerekçesini de şöyle özetledi:

"Çünkü bana verilen eğitimle ilaçların ticari adını hiç öğrenmedim, sadece ilaç dozlarını ve karışımları ezberledim. 35 senedir meslekteyim ve bunlar ise bana meslek hayatımda bir gün bile lazım olmadı."

Burakgazi, üniversite-sanayi işbirliğinin ancak şimdilerde gündeme geldiğini ifade ederek, eğitimin önemine dikkat çekti. Bunun gelişmiş ülkelerin bir özelliği olduğunu vurgulayan Faik Burakgazi, eğitimin daha çok verimlilik anlamına geldiğini, bu nedenle de eğitimli insanın inovatif düşünmeyi ve kaliteyi iyi bildiğini kaydetti.

Mersin Girişimci Kadınlar Derneği (GİŞKAD) Başkanı Cavidan Demirağ da, Avrupa'ya uyum sürecinde ülkede kadın girişimciliğinin eksikliğinin görüldüğünü belirterek, bu konuda projeler üretildiğini söyledi. Demirağ, ayrıca kriz ortamında ve zorlayıcı global ekonomi koşullarında her şeye rağmen dünyaya açılmanın ve eğitimli olmanın öneminin altını çizdi. Elele Projesi kapsamında eğitim alan bayanlara seslenen Demirağ, "Yolun başındasınız. Umut etmenizi, kendinizi devamlı geliştirmenizi istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından 'Elele Projesi' kapsamında eğitim alan genç bayanlara sertifikaları verildi. Proje ile üniversite mezunu olup her 10 kişiden 9'unun işsiz olduğu Türkiye'deki en yüksek işsizlik oranına sahip Adana ve Mersin'de toplam 95 bayan kişisel gelişim ve girişimcilik konularında eğitime tabi tutuldu ve eğitimlerin ardından 39 bayan iş sahibi oldu.

İŞSİZLİĞE KARŞI UMUT OLDULAR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 12:48:03
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 13:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?