4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

İşten çıkarılan işçilerden belediyeye haciz

Mersin merkeze bağlı Fındıkpınarı Belediyesi'nde işten çıkarılan işçiler, belediye başkanının makam koltuğundan, makam otosuna varıncaya kadar belediyenin mallarına haciz koydurdu. İhbar ve kıdem tazminatlarını alamadıkları için açtıkları davayı kazanan işçiler, başkanın, mahkeme kararına rağmen alacaklarını ödemediğini ileri sürdü. 

2004 yılındaki yerel seçimlerde DYP'den Fındıkpınarı Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Tırtarlı tarafından işlerine son verilen 7 işçi, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadıkları için 2005 yılının şubat ayında Mersin İş Mahkemesi'ne başvurarak, "Alacak ve tazminat" davası açtı. Nejdet Say, Yakup Küçük, Özkan Ünal, Bilal Oğuz, Osman Yılmaz, Mustafa Kurtoğlu ve Yılmaz Öztürk adlı işçilerin açtığı dava, 3 Nisan 2006 tarihinde sonuçlandı. 

İşçileri haklı bulan mahkemenin, ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi yönünde karar vermesine rağmen, Fındıkpınarı Belediyesi tarafından alacakları ödenmeyen işçiler, belediye mallarına haciz koydurdu. İşçilerin avukatları tarafından geçtiğimiz hafta perşembe günü gerçekleştirilen haciz işlemiyle Belediye Başkanı Ahmet Tırtarlı'nın makam koltuğuyla makam otosu dahil, belediyeye ait 1 kamyon, 1 traktörle fotokopi makineleri ve çok sayıda demirbaş haczedildi. 

İşçilerden Nejdet Say, yaklaşık 10 yıl Fındıkpınarı Belediyesi'nde çalıştığını belirterek, 2004 yılındaki seçimlerde DYP'den belediye başkanlığına seçilen Ahmet Tırtarlı'nın, kendisiyle birlikte 7 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardığını söyledi. İşten çıkarılmalarının tamamen siyasi olduğunu öne süren Say, "Tazminatımızın ödenmesini istediğimizde 'Gidin başınızı hangi taş büyükse ona vurun' dedi. Bizler de iş mahkemesine paramızı alabilmek için dava açtık. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen paramızı alamadık. Bunun üzerine avukatımız aracılığıyla belediyenin mallarına haciz koydurduk. Bizlerin parasını ödemiş olsaydı, toplam 150 bin YTL civarında ödeyecekti. Fakat şimdi ödeyeceği para 300 bin YTL civarında" dedi. 

Başkanın kendilerini gerekçesiz olarak işten çıkardığını ileri süren Say, "Olay tamamen siyasidir. Başkan bu tutumuyla devleti 150 bin YTL zarara uğratmıştır. Bir devlet kurumunun siyasi hesap uğruna zarara uğratılmasının hesabını kim verecek?" şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Ahmet Tırtarlı ise, iddiaları yalanlayarak, bu işçilerin, iş akitlerinin feshedilmesini kendilerinin istediğini söyledi. İşçilerin, seçimden sonra kendisine gelerek, "Biz sizinle çalışmak istemiyoruz" dediklerini ileri süren Tırtarlı, "İşçilerin çıkarılması tamamen tasarruf amaçlıdır. Belediyeyi 800 bin YTL borçla devraldık. Gelirlerin yüzde 50'si bu borca kesiliyor. Kendilerine şu anda tazminat ödeyemeyeceğimi, alacakları saklı kalmak kaydıyla iş akitlerini sona erdirebileceğimi söyledim. Onlar da bunu kabul etti. Fakat çok önceden avukatlarını hazırlamışlar bile. Amaçları para almak değil, siyasi olarak bizi yıpratmak. Zaten imkanlarımız ölçüsünde paralarının bir kısmını ödedik. Buna rağmen, vatandaşa hizmetin gittiği iş makinelerimize haciz koydurdular. Niyetleri 'Üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek'. Böylelikle bizi siyasi yönden yıpratmak istiyorlar" dedi. 

Haciz işleminin de yasal olmadığını savunan Tırtarlı, itirazda bulunduklarını ve haczedilen malların kısa sürede geri alınacağını belirtti.
İşçilerden Yılmaz Öztürk'ün 4 bin YTL tutan tazminatının mahkeme kararından sonra ödendiği, Mustafa Kurtoğlu'nin ise belediyeden 9 bin YTL alacağı bulunduğu, bugüne kadar kişi başı 19'ar bin YTL alan diğer 5 işçinin de halen kişi başına 34 bin YTL civarında alacağının kaldığı bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 13:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?