5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İşten çıkarılanların sayısı 70 oldu

Mersin Limanı'nda bir taşeron firmada çalışırken işten çıkarılan işçilerin sayısı son 20 günde 70'e yükseldi. İşten çıkartılan işçiler liman girişinde 14 günden bu yana eylemlerini sürdürürken, limanda çalışan işçiler de 'iş yavaşlatma eylemi'ne başladı.
Mersin Limanı'nda işten çıkartılan işçilerin başlatmış olduğu eylem devam ederken, 30 Aralık 2008 tarihinden bu yana limanda işten çıkartılan işçilerin sayısının 70'e yükseldiği bildirildi. Mersin Emek ve Demokrasi Bileşenleri tarafından Liman A Kapısı önünde gerçekleştirilen eyleme, limanda çalışan işçiler de destek verdi. 'Limana sendika girecek', 'Direne direne kazancağız', 'MIP baksana kaç kişiyiz saysana', 'Sendika hakkımız engellemez' şeklinde sloganlar atarak liman içinde yürüyüş yapan işçiler,çıkış kapısı önünde toplanarak burada diğer işçilerle birlikte ortak bir açıklama yaptı.

Mersin Emek ve Demokrasi Bileşenleri Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, yaptığı açıklamada, işine son verilen işçilerle birlikte limandaki çalışma barışının bozulduğunu iddia etti. Kaya, işten çıkartılan işçilerin yeniden işlerine dönmesi ve yetkili sendika olan TÜMTİS ile toplu sözleşme imzalanması gerektiğinin altını çizerek, "Bu haklı ve onurlu mücadele, diğer liman işçilerine de örnek olacaktır. Kazanmanın tek yolu birleşerek örgütlenmek olduğunu, örgütlü gücün de asla yenilmeyeceğini bir kez daha belirtmek istiyoruz" dedi.

TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz da, işten çıkartılmalara tepki gösterilmesi amacıyla başlatılan eylemin 14 günü geride bıraktığını hatırlatarak, taleplerinin kabul edilinceye kadar da eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını anlattı. Yılmaz, "14 gündür limanda bir kaos yaşanıyor. Limandaki bu kaos, bizim çıkardığımız bir kaos değil. Biz işçiler olarak yasaların, Anayasa'nın bize tanıdığı hakkı kullandık. Yasalara güvenerek, sendikaya üye olduk ve bu nedenle çalışma hakkımızı elimizden alıyorlar.
Sadece 60 kişiyi işten çıkarmakla yetinmediler. Hafta başından bu yana 10 arkadaşımıza daha işten çıkarılacakları kendilerine tebliğ edildi. Ve bu kıyımın durmayacağını, devam edeceğini biliyoruz" dedi.

Limanda yaşanan sorunun çözümünün de çok basit olduğunun altını çizen Yılmaz, işten çıkartılan işçilerin yeniden işe alınıp, sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini savundu. Gürel Yılmaz, ifade edildiği gibi global krizin Mersin Limanı'nı da etkilediği ve bir daralma söz konusuyla, kendilerinin de çözüm yolunda ortak hareket etmeye hazır olduğunu anlattı. Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Biz sendika olarak bu adımı atmaya hazırız. Yeter ki, anayasal haklarını kullandıkları için işsiz bırakılan üyelerimiz işlerine geri dönsünler."

Yapılan açıklamanın ardından liman işçileri sloganlar atarak liman içerisinde bir süre daha yürüyüp eylemlerini sona erdirirken, işten çıkartılan işçiler de Liman A Kapısı Girişi'ndeki bekleyişini sürdürdü. Öte yandan gerçekleştirilen eylemi, Mersin İnternational Port (MIP) yöneticilerinin de liman girişinden takip ettiği gözlendi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2009 Pazartesi 16:10:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?