3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

İşten çıkarılmalara öğrenci protestosu

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ), Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen) üyesi bir grup öğrenci, Türkiye genelindeki bazı üniversitelerde öğrencilerin işten çıkarılmalarını, düzenledikleri eylemle protesto etti.

MEÜ Çiftlikköy Kampusu'nda ellerinde 'Uyarıyoruz' yazılı pankartlarla yürüyüş düzenleyen öğrenciler, çeşitli sloganlar attılar. Rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler adına açıklama yapan Aydın Bozan, binlerce üniversite çalışanının, iş verenin sigorta primi ödemelerinden kaçmak istemesi nedeniyle işten atıldığını ileri sürdü. İşten atılanların öğrenci, iş verenin de üniversite rektörleri olduğunu ifade eden Bozan, işten atılan öğrencilerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "1 Ekim'de yürürlüğe giren yasa, öğrencilerin işlerine son verilmesini değil, çalışanların 1 Nolu belgeye tutularak emeklilik primlerinin ödenmesini öngörüyor. Öğrenci sendikası olarak, üniversitelerde giderek yayılan bu uygulamayı kınıyoruz" dedi.

Üniversitelerin uyguladığı işten atmalar sonucu harçlarını ödeyemez, temel masraflarını karşılayamaz duruma gelen çok sayıda öğrencinin okulu bırakmak durumunda kalmasından kaygılandıklarını dile getiren Bozan, "Talebimiz; herkesin eğitim hakkından eşit bir şekilde yararlanmasının koşullarının oluşturulması, eğitim hakkının devlet tarafından garanti altına alınmasıdır. İhtiyacı olan her öğrenciye çalışmak zorunda kalmadan öğretim hayatlarını sürdürebileceği yeterli burs olanakları sağlanmalıdır. Öğrencilerin bir yandan çalışmak zorunda kaldıkları bir öğretim hayatının başarılı geçmesi beklenemez" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 17:15:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?