20
Nisan
2024
Cumartesi
MERSİN

İstiklal Marşı'na 'Yeniçeri'li oratoryo

İSTİKLAL MARŞI'NA 'YENİÇERİ'Lİ ORATORYO

Türkiye'de ilk defa Mersin'de sahnelenen 'İstiklal Marşı Oratoryosu'nda opera ve bale sanatçıları mehterli gösteri yaptı.

Yenişehir Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal'ın kaleme aldığı ve Mersin Valiliği himayesinde organize edilen oratoryo, Mersin Kültür Merkezi'nde sahnelendi. Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçılarının da yer aldığı eser yoğun ilgi gördü. Programı Vali Yardımcısı Hüseyin Parlak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ve çok sayıda davetli izledi. Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Orkestrası'nın seslendirdiği parçalara Sosyal Bilimler Lisesi, Yahya

Akel Fen Lisesi, Yahya Günsur Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan koro eşlik etti.

MDOB sanatçılarının Yeniçeri kıyafetleri ve Osmanlı bayraklarıyla sahnede mehterli gösteri yaptığı etkinlikte kimi zaman türküler söylendi, kimi zaman da şiirler okundu. Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve Kurtuluş Savaşı'nın anlatıldığı gösteride, işgal altındaki Türkiye'den kesitler sunuldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dehası ve ileri görüşlülüğüne vurgu yapılan oratoryoda, ayrıca İstiklal Marşı'nın da bilinmeyen yönleri ortaya konuldu. Gösterinin sonunda öğrenciler İstiklal Marşı'nı seslendirdi.

İstiklal Marşı Oratoryosu'nun Türkiye'de ilk defa Mersin'de sahnelendiğini belirten Kaymakam Eyüp Sabri Kartal, oratoryonun senaryosunu bizzat kendisinin kaleme aldığını söyledi. Öğretmen ve öğrencilerle uyum içerisinde çalışarak, oldukça önemli bir eseri sahnelemenin haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Kartal, "Türkiye'de İstiklal Marşı'nın anlaşılmasıyla ilgili çok ciddi bir problem var. Ne yazık ki, böylesine anlamlı bir marşı millet olarak anlamıyoruz, anlayamıyoruz. Bunun en önemli nedeni

İstiklal Marşı'nın eski bir dilde yazılması ve yabancı kelimelerin fazl olması" dedi.

Oratoryoda İstiklal Marşı ile ilgili olarak bugüne kadar yazılmamış şeyleri de ortaya koyduklarını anlatan Kartal, eseri hazırlayan ve sahneleyen kadronun tamamen öğretmen ve öğrencilerden oluştuğunu kaydetti. 45 yaşında olduğunu ve hayatında ilk defa böylesi bir etkinliği izlediğini belirten Kartal, özellikle oratoryonun son bölümünde seslendirilen İstiklal Marşı ile duygulandığını söyledi.

MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin, oratoryoya teknik ve sanatsal anlamda katkıda bulunduklarını ifade ederek, "Burada milletler ve kıtalar arasındaki bütün anlatımlar, hikayelerine bağlı kalınıp, anlamları da zenginleştirilip oyunlaştırılarak sahneye taşındı. Bu çok önemli ve güzel bir şey. Etkinlik sadece Mersin'de değil, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında sahnelenmeli" diye konuştu.

İSTİKLAL MARŞI'NA 'YENİÇERİ'Lİ ORATORYO
İSTİKLAL MARŞI'NA 'YENİÇERİ'Lİ ORATORYO
İSTİKLAL MARŞI'NA 'YENİÇERİ'Lİ ORATORYO
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2011 Salı 12:01:04
Güncelleme :15 Mart 2011 Salı 12:33:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?