5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

İTÜ 236 yaşında

 Türkiye'nin ilk üniversiteleri arasında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) 236. kuruluş yıldönümü Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de törenlerle kutlandı.

Mersin İTÜ Mezunları Derneği tarafından gerçekleştirilen kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Az sayıda dernek üyesinin katıldığı törende üyeler Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte hayatını kaybeden İTÜ mezunları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu, ardından da İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan okudu.

Burada konuşan Dernek Başkanı Mehmet Göre, İTÜ'nün Türkiye'nin uygarlık köprülerinden biri olduğunun altını çizerek, üniversitenin bilim ve teknolojinin zenginlik, güç ve kudret olduğunun anlaşıldığı zaman kurulduğunu hatırlattı. Göre, "Mezunu olmaktan gurur duyduğumuz bu büyük kurum, halen hayatta olan 60 bin mühendis ve mimarı, ülkenin ve insanlığın hizmetine vermiştir. Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin kurulduğu günden itibaren yüce Atatürk'ün direktifiyle başlatmış olduğu yoksulluk, fakirlik, geri kalmışlıkla mücadele etmek olan kalkınma hamlesi, İTÜ'nün yetiştirdiği mühendis ve mimarların üstün gayret ve çabalarıyla olmuştur" dedi.

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin imarı, inşası ve yönetiminde söz konusu kadronun alın teri, göz nuru, zihin gücü, bilgisi ve tecrübesinin yanında fedakarlığı ve vatanperverliğinin olduğunu savunan Göre, söz konusu dönemde Türkiye'nin tarihinin hiçbir döneminde görmediği imar ve inşaya daha sonra da sanayileşmeye kavuştuğunu, bu atılıma da İTÜ'nün damgasını vurduğunu söyledi. İTÜ'nün vizyonun bir 'dünya üniversitesi' olarak gelişimini sürdürmek olduğuna işaret eden Göre, misyonunun ise evrensel bilimi, teknolojik gelişmeleri, topluma doğrudan katkı sağlayan projeleri ön plana alan, ülkenin sınırları içine sıkışmadan dünyayla yarışan bir araştırma üniversitesi olmak olduğunu anlattı.

Bugün gelinen noktada dünyanın bir yarış içinde olduğunu, bu yarışı da bilim ve teknolojide ehliyet sahibi olanların kazanacağını ifade eden Göre, "Bu nedenle 'bilgi toplumu' olmak zorundayız. İTÜ'den edindiğimiz vizyon ve misyonumuzu, hepimizin mezunu olduğu İTÜ'nün bir kurumu olan ve kamu yaranına hizmet göre Mersin İTÜ Mezunları Derneği çatısı altında bütünleşmeliyiz. Bölgemizin, kentimizin, toplumumuzun kısacası çağdaş ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişmesi yolunda katkı yapmak ancak birlikten doğan güçe bağlıdır. Hepimiz, güçlerimizi mensubu olduğumuz derneğimizin gelişmesi, kurumsallaşması ve yücelmesi için birleştirmeliyiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 19:06:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?