4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Japon eriği kazandırıyor

JAPON ERİĞİ KAZANDIRIYOR

Limon üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Erdemli ilçesinde limonun para etmemesi nedeniyle üreticiler artık alternatif üretime yöneliyor.

Alternatif ürünlerden Yenidünya (Malta eriği) ve üzümün ardından Japon eriği üretimine geçen üreticilerin, Irak pazarının da olumlu etkisiyle yüzü gülüyor.

Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ve ziraat mühendislerinden oluşan bir heyet, Tömük beldesi Yeşildere Mahallesi'nde Japon eriği üreticisi Osman Şen'i ziyaret etti. 55 yıldır çiftçilikle uğraştığını belirten Osman Şen, Japon erik türlerinin limona karşı iyi bir alternatif ürün olduğunu söyledi. Şen, "Ziraat mühendislerinin de görüşlerini alarak limona alternatif ürün arayışına çıktık. Sonunda iklimimize de uygun olan Japon eriği çeşidinden Black Beauty cinsi

eriği dikmeye karar verdik. Böylelikle 16 dönümlük limon bahçesini limonun para etmemesi nedeniyle 4 yıl önce erik bahçesine dönüştürdük. Limon bu yıl 50 kuruştan giderken, Japon eriği şuan 2,5-3 TL arasında alıcı buluyor. İşçiliği ve bakımı da kolay olan eriğin satışı çok iyi. Bu yıl yüzümüz güldü" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, Japon eriğinin raf ömrünün yaklaşık 1 ay olduğunu, dayanıklılık bakımından uzun süre saklanabilen bir meyve olduğundan büyük avantajlar sağladığını belirtti.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise, "İlçemizde limon yetiştiriciliği çok yaygın fakat bunun yanında alternatif ürün yetiştiriciliği de yapılması gerekmektedir. Japon eriği özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve limona göre yüzde 60 daha kazançlı bir meyve" diye konuştu.

Çiftçi Osman Şen'e iyi tarım uygulaması ve alternatif üretime öncülük etmesinden dolayı İlçe Tarım Müdürlüğü ile Ziraat Odası tarafından teşekkür belgesi verildi.

JAPON ERİĞİ KAZANDIRIYOR
JAPON ERİĞİ KAZANDIRIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 12:06:03
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 12:20:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?