4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Japonlardan Mersin'e çıkarma

JAPONLAR, 3 DONANMA GEMİSİYLE MERSİN'E ÇIKARMA YAPACAK

Japon Donanması, 3 gemi ve toplam 700 askerle birlikte Mersin'e çıkarma yapacak. '2010 Japon Yılı' kutlamaları kapsamında kentte düzenlenecek etkinliklere katılacak olan askerler, 'Ertuğrul Şehitleri 120. Yıl Anma Töreni'ne de katılacaklar.

Japonya Eğitim Filosu Kurmay Başkanı Albay Jyunichi Shımo, beraberinde Japonya Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Keichi Seto ve Japonya Eğitim Filosu'ndan Binbaşı Madoka Sato ile birlikte Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu. Burada konuşan Albay Shımo, 2010 yılının 'Japon Yılı' olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bu noktada da kentte düzenlenecek etkinlikleri önemsediklerini ve bu konuda Mersin Valiliği'nin de desteğini beklediklerini anlattı.

Söz konusu etkinliklerin en önemli ayağının; 'Ertuğrul Şehitleri 120. Yıl Anma Törenleri' olduğuna dikkat çeken Shımo, bu amaçla Japon Donanması'na bağlı 3 ayrı geminin toplam 700 askeri personeliyle birlikte 1 Eylül'de Mersin'e geleceğini, 2 Eylül'de ise törenin gerçekleştirileceğini açıkladı. 120 yıl önce Japonya'nın Kushimoto açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nde 580 Türk denizcisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Shımo, bu facianın aynı zamanda da Türk ve Japon toplumları arasında da bir

yakınlaşmaya neden olduğunu dile getirdi. Shımo, "Buradaki amacımız hem Türk denizcilerini anmak, hem de Mersin halkıyla kaynaşmak" dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Hüseyin Aksoy da Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Kushimoto Belediyesi'nin 'kardeş şehir' olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede de geçtiğimiz yıllarda Japonya'ya giderek bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunduklarını ve oldukça olumlu izlenimlerle ülkeden ayrıldıklarını anlattı. Aksoy, "Bu tür etkinlikler ve ziyaretler de Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkileri güzelleştirecek olumlu faaliyetlerdir" diye konuştu.

Mersin'de faaliyetlerini sürdüren Türk-Japon Dostluk Derneği'nin 2 ülke arasındaki dostane ilişkilerin daha iyi noktalara taşınması için önemli gayretleri olduğunu da vurgulayan Aksoy, "2010 Japonya Yılı çerçevesinde yapılacak etkinlikler 2 ülke insanının birbirine daha da yakınlaşması için güzel bir ortam oluşturacak. Bu ziyaretlerin, bu tür ilişkileri daha iyi bir noktaya getirmesini umuyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Albay Jyunichi Shımo'ya Japonca ve İngilizce olarak hazırlanan ve Mersin ile ilgili tanıtıcı bilgilerin yer aldığı dokümanlardan oluşan bir set hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2010 Çarşamba 10:51:00
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 13:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?