5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Kabotaj Kanunu'nun 83. yıldönümü

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, denizcilik sektörünün Türkiye ve Mersin açısından önemli bir sektör olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin de denizcilikte Mersin'de daha iyi bir noktaya gelinmesi olduğunu söyledi.

'Kabotaj Kanunu'nun 83. yıldönümü kapsamında bir mesaj yayımlayan Vali Aksoy, söz konusu kanunla birlikte Türk denizlerine hakimiyetin yolunun açıldığını vurgulayarak, Türkiye'nin kendi deniz ve karasularında kapitülasyonlarla yabancılara tanınan imtiyazların kaldırıldığını hatırlattı.

Bu sahada yapılan ticaret, sanat, su ürünleri avcılığı ve her türlü limancılık faaliyetlerinin Türk vatandaşlarına ait olduğunun kanunla birlikte kabul edildiğini kaydeden Aksoy, bununla birlikte denizcilik sektöründe hızlı bir büyüme süreci yaşandığını ve Türk denizciliğinin de güçlendiğinin altını çizdi.

Hüseyin Aksoy, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye açısından denizcilik sektörünün oldukça önemli olduğunu ifade ederek, "Denizcilik sektörü, gemi inşa ve yan sanayisini harekete geçiren, yatçılık ve kıyı tesisleriyle turizmi destekleyen, balıkçılık ve gıda sanayisine katkı sağlayan, ülke savunmasında lojistik destek sunan lokomotif bir sektördür. Denizi ve limanıyla önemli bir konumda bulunan Mersin'deki hedefimiz; ulaşım, balıkçılık ve su sporları gibi çok yönlü işlevleriyle denizcilikte çok daha iyi noktalara gelebilmektir" dedi.

Mersin'in 321 kilometrelik kıyı bandının yanı sıra ikliminden kaynaklı uzun deniz sezonuyla birlikte kitle turizmine en uygun bölgeler arasında yer aldığına dikkat çeken Aksoy, bu noktada da yapılan çalışmalar kapsamında kentteki 'Mavi Bayrak'lı tesis sayısının da önceki yıllara göre ciddi bir artış gösterdiğini dile getirdi. Aksoy, 2006 yılında sadece 1 plajın 'Mavi Bayrak' sahibi olduğunu ancak bugün gelinen noktada bu sayının 7'ye yükseldiği bilgisini verdi.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) katkılarıyla kentte organize edilen; 'Uluslararası Doğu Akdeniz Yat Rallisi'nin Mersin'in tanıtımı noktasında da önemli bir misyon üstlendiğini belirten Vali Aksoy, "Denizlerimizden spor alanında daha fazla yararlanma imkanının yanı sıra farklı ülkelerden insanlar arasında sıcak dostlukların kurulmasına imkan sağladı" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 12:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?