3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kaçak avlanan 2 kişi yakalandı

Mersin'de, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda kaçak şahin avcılığı yaptığı belirlenen 2 kişi yakalanırken, bir kızıl şahin ele geçirildi.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Karaman İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı Sorgun ve Gözne karakol ekiplerince Mersin-Karaman hududunda yer alan Höyükalanı mevkiinde ortaklaşa düzenlenen operasyonda, Hatay ve Şanlıurfa İllerinden gelerek kızıl şahin avı yaptıkları belirlenen İ.Ş. ve C.H. adlı şahıslar yakalandı.

Olay yerinde yapılan kontrollerde şahısların avda kullandığı tespit edilen 2 adet güvercin ile 1 adet tuzak ele geçirilirken, şahıslar tarafından yakaladıkları belirlenen 1 adet kızıl şahin bulundu.

Yakalanan şahıslara 4975 Sayılı kanunun ve uluslararası sözleşme hükümlerine göre gerekli yasal işlem yapıldığını ve ayrıca 7 bin100 YTL para cezasına çarptırıldıkları bildirildi. Açıklamada, işlemlerin ardından kızıl şahinin doğaya bırakıldığı bildirildi.

Aynı tarihte gece geç saatlerde Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, Erdemli ilçesi Sorgun bölgesi Gömücek mevkii ile Mersin merkeze bağlı Arslanköy beldesi Höyükalanı mevkiinde projektör avı yapıldığı ihbarı değerlendirdiği, yapılan kontroller sonucunda yasa dışı av yaptığı tespit edilen 5 avcı hakkında tutanak düzenlendiği kaydedildi. Bu kişilere de 'Kara Avcılığı Kanununa Muhalefet' suçundan İdari para cezası uygulandığı belirtildi.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, sadece bu bölgede değil sorumluluk alanlarındaki tüm bölgelerde illegal avlanmaya kesinlikle izin verilmeyerek denetimlerin gece gündüz süreceğini bildirdi.

Avcıların cezalı duruma düşmemeleri için avcılık belgelerini, avlanma izin belgelerini üzerlerinde bulundurmaları gerektiğini vurgulayan Saday, "Avcıların, avlanma zaman ve limitlerine uymaları yanında, avcılık belgesi olmayan kişilerin avlama hakkı bulunmadığından cezalı duruma düşmemeleri için müracaat ederek avcı eğitim kurslarına katıldıktan sonra avcılık belgesi ve avlanma izin kartı almaları zorunludur. İl Müdürlüğümüzce Mersin merkez ile birlikte Anamur, Aydıncık ve Tarsus ilçeleri olmak üzere halkımızın bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi için birtakım eğitimler düzenlenmekte, ormanlarımızla birlikte av ve yaban hayatımızın korunması ve geliştirilmesi için tüm imkanları ile çaba sarf edilmektedir" dedi.

Civar illerden avlanmaya gelen kaçak avcıların yasa ve kural tanımadan av yerine adeta katliam yaptıklarını söyleyen Saday, "En büyük sıkıntımız limit anlayışlarının olmamasıdır. Böyle giderse kural tanımadan doğal kaynaklarımızdan olan yaban hayatının tahrip edilmesi bir çok sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Eğer doğal kaynaklarımızı fütursuzca yok etme, kural tanımadan avlanma devam ederse; hayvanları bibloda, ormanları tabloda seyretme talihsizliğine düşülecektir" diye konuştu.

Öte yandan, yakalanan şahinlerin yurt dışına kaçırıldığı ve özellikle Suudi Arabistan ile Suriye'de 50 bin YTL'den satıldığı ileri sürüldü.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 16:41:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?