8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Kaçak elektrik kullanımı düştü

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. Mersin İl Müdürü Mehmet Tayyar Irmak, Mersin'de 2000'li yıllarda yüzde 40 seviyesinde seyreden kaçak elektrik kullanımını yüzde 14'lere indirdiklerini söyledi.

Irmak, kaçak elektrik kullanımı ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili olarak İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçakla mücadele çalışmalarının son 6-7 yılda artarak devam ettiğini kaydetti. Mersin'de bu kapsamda son yıllarda giderek düşen bir oranın söz konusu olduğunu belirten Irmak, "Bundan 7-8 yıl önce yüzde 40'larda gezen kaçak oranını 2007 yılı eylül ayı itibariyle yüzde 14 seviyesine çektik. 2000 yılında Mersin'de yüzde 35 kaçak vardı. 2004'te bu rakam yüzde 22.8'e, 2005'te yüzde 19.9'a, 2006 yılında ise yüzde 15'e indi. Bu yıl hedefimiz yüzde 13 idi. Şu anda yüzde 14 civarındayız, yıl sonu itibariyle bu hedefe ulaşacağımızı umuyorum" dedi.

Kaçak elektrik kullanımının düşmesindeki en önemli etkenin, devletin bu işin üzerine kararlılıkla gitmesi olduğunu vurgulayan Irmak, "Mücadele topyekün oldu. Kaçak elektrik kullanan şahıslar adliyeye intikal ettirildi. Bunlardan suçu sabit görülenler mahkum oldular. Mahkumiyet almasalar bile polisin karşısına çıktılar, hakimin karşısına çıktılar. Bunun yanında ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışma yaptı. Bunlar, kaçak kullanımın azalmasında caydırıcı oldu" diye konuştu.

Elektrik kayıplarının tamamının kaçak kullanım olarak düşünülmemesi gerektiğine işaret eden Irmak, "Bunların yüzde 6-8 arasındaki kısmı teknik kayıptır. Ne yaparsanız yapın, trafolarda, enerji nakil hatlarında kaybolan elektriği daha fazla düşüremiyorsunuz. Dolayısıyla gerçek kaçak oranlarımız daha düşük seviyede. Biz bu kaybı, teknik kayıpla birlikte yüzde 8-10'lara düşürmeyi hedefliyoruz. Tabii kolay değil bu çalışmalar. Kaçak elektrikle mücadele toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket etmesi gereken bir durum. Çünkü bu kamu malı. Dikkat ederseniz son 4-5 yıldır elektriğe zam yapılmıyor. Bunun yapılmamasının nedenleri arasında bizim bu kaçakla mücadelemizin katkısı büyük" şeklinde konuştu.

Mersin'de yaklaşık 650 bin civarında abone bulunduğunu ifade eden Irmak, kaçakla mücadele ekiplerinin 2004 yılında 65 bin tarama yaptığını belirterek, şunları söyledi:
"Aynı yıl 8 bin 770 adet kaçak kullanan yakalanmış, bunların bin 796'sı savcılığa sevk edilmiştir. 2005 yılında ise 67 bin 79 abone tarandı, 9 bin 237 kaçak tutanağı tutulurken, bunun bin 240'ı savcılığa sevk edildi. 2006 yılında da süren kaçakla mücadele çalışmasında 67 bin 216 tarama yapılırken, 12 bin tutanak tutuldu. Bunun 3 bin 851'i savcılığa intikal ettirildi. İl merkezinde 9-10 ekiple kontrollerimizi yapıyoruz. Bu taramalar emniyet desteğinde yapılıyor, bu açıdan onlara da teşekkür ediyoruz.

Abonelere ödemeler konusunda gerekli kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Her ne kadar kaçak elektrik kullanmış olsalar da, pişmanlık duyup bize gelmişlerse, biz onlara gerektiği zaman taksitlendirme dahi yapabiliyoruz. Kaçak elektrik kullanan kişiler TCK'nın ilgili maddelerine göre yargılanıp hüküm giydiklerinde aile fertlerine de yansıyor bu. Çocukları askeri okula gidemiyor veya bir başka resmi kuruma giremiyor, sicillerine işleniyor. Buna değmez, böyle bir sonuçla karşılaşmamaları için bu konuda titiz olmaları lazım."

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 10:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?