2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kaçak yapılaşmadan tarıma darbe

Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, göçün beraberinde tarımsal sorunları da getirdiğini söyledi.

Göçle birlikte ortaya çıkan kaçak yapılaşma ile narenciye ve meyve bahçelerinin tahrip edildiğini ifade eden Ongun, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ongun, İHA'ya yaptığı açıklamada, özellikle 1973 yılında doğu illerinden Mersin'e yapılan göç neticesinde, başta alt birim Akdeniz ve Toroslar Belediyesi sınırlarında bulunan narenciye ve meyve bahçelerinde kaçak yapılaşmanın meydana geldiğini ifade ederek, o dönemde göç eden vatandaşlara satılan hisseli arazilerin de kentte çarpık yapılaşmaya neden olduğunu belirtti. Bu bölgelerde hisseli tapusu bulunan vatandaşlara müstakil tapu verilmesi gerektiğini kaydeden Ongun, Büyükşehir Belediyesi'nin buralarda yeniden bir düzenleme yapmasının gerekli olduğunu belirtti.

Halen Mersin merkezde bulunan meyve bahçelerinde kaçak yapılaşmanın devam ettiğini kaydeden Ongun, kentte yaşanan bu tür olumsuzlukların önüne geçilmesi ve tarım alanları ile meyve bahçelerinin korunması için Büyükşehir ve alt birim belediyeler başta olmak üzere Mersin Kalkınma ve İş Birliği Konseyi'nin (MEKİK) konu hakkında dikkatli bir çalışma yürütmesi gerektiğini ifade etti. Tahrip olan alanlar için artık yapılabilecek bir şey kalmadığını söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun, mevcut alanların korunması için temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve AraziKullanımı Kanunu'nun, bir an önce uygulamaya geçirilmesinin gerekliliğine işaret etti.

Kanunun çıkmasına karşın yönetmeliğin henüz çıkmadığını da belirten Ongun, 5403 sayılı kanunun amacının; toprağın doğal ya da yapay yollarla kaybının ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, planlı arazi kullanımını sağlayacak usul ve esasların belirlenmesi olduğunu belirtti. Ongun, "Bu kanun bir an önce uygulanmalı, aksi taktirde kalan alanlar da yok olacak. Bu konuyu önümüzdeki MEKİK toplantısında da gündeme getirerek bir çalışma yapılmasını isteyeceğiz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 15:52:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?