4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

KADER: '29 Mart'ta tablo değişmedi'

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Mersin İl Temsilcisi Ayşe Müzeyyen Demir, Türkiye'de kadınların yereldeki temsil sorununun devam ettiğini ve son yapılan 29 Mart yerel seçimlerinde 389 kadın adaya karşılık, yaklaşık 14 bin erkeğin aday gösterilmesinin de utanç verici olduğunu savundu.

29 Mart'ta yapılan yerel seçimler öncesinde "İnsana hizmet eden belediyeler için yüzde 50 kadın aday" çağrısında bulunduklarını hatırlatan Ayşe Müzeyyen Demir, buna karşılık AK Parti'nin yüzde 0.61, CHP'nin yüzde 2.34, MHP'nin yüzde 1.32, DSP'nin yüzde 4.6 ve DTP'nin de yüzde 11.9 oranında kadını aday gösterdiğini ve söz konusu rakamın da Türkiye genelinde yüzde 3'e ulaştığını dile getirdi.

Yapılan seçimlerin ardından 81'i il olmak üzere toplam 2 bin 946 belediyenin yerel yöneticilerinin belirlendiğini hatırlatan Demir, "KA-DER olarak 19 Aralık 2008'de başta AK Parti, CHP ve MHP olmak üzere tüm partilerin liderlerine 'İnsana hizmet eden belediyeler için yüzde 50 kadın aday' çağrısı yapmıştık. Nüfusunun yarısı kadın olan Türkiye, yerel yönetimlerde yüzde 0.56 (binde 56) olan utanç verici kadın oranını değiştirmeliydi. Ancak bir kez daha durum değişmedi, liderler yine erkekleri seçti" dedi.

Yerel seçimlerde Türkiye genelinde 389 kadına karşılık, yaklaşık 14 bin erkeğin aday gösterildiğine işaret eden Demir, bu rakamın da düşündürücü ve aynı zamanda da utanç verici olduğunu iddia etti. AK Parti dışında hiçbir siyasi partinin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis adaylarıyla ilgili bilgiye ulaşamadıklarını anlatan Demir, AK Parti'nin 34 bin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi adayı gösterdiğini ve bunların da bin 650'sinin (yüzde 4.86) kadınlardan oluştuğunu kaydetti. Siyasi parti liderlerinin, kadınların yerel yönetimlerde temsil edilmemesi noktasında sıkı bir işbirliği yaptığını ileri süren Demir, "Kadınların siyasette yer almaması için el ele, kol kola, göz göze, omuz omuza mücadele etti. Nüfusun yarısı bir kez daha kendini temsil etme hakkından mahrum bırakıldı" diye konuştu.

MERSİN'DE 6 MAHALLENİN MUHTARI KADIN

29 Mart yerel seçimlerinin ardından Mersin merkezde toplam 6 mahallenin muhtarı kadınlardan oluştu. Fehime Bölek Gazi Mahallesi Muhtarı olurken, Evliya Yüksel Güneyken Mahallesi, Aysel Bağışlayan Limonlu Mahallesi, Gülten Evmez Dumlupınar Mahallesi, Zehra Yılmaz İhsaniye Mahallesi ve Gülnaz Uzun'un da Akkent Mahalle Muhtarlığı görevine seçildiği bildirildi.

KA-DER Mersin İl Temsilciliği'nden elde edilen bilgilere göre; Mersin İl Genel Meclisi'nde sadece 2 kadın meclis üyesi bulunuyor. Bunlardan biri eski KA-DER Mersin il temsilcisi İlksen Sorguç Dinçer, diğeri de Muazzez Araç. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Tarfa Arıç ve Yasmina Lokmanoğlu kadın üyeler olarak öne çıkıyor. Mersin'in merkez ilçeleri olan Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli Belediye Meclisleri'nde ise toplam 19 kadın yer alıyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 16:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?