5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kadın çiftçiler yarıştı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde bu yıl 6.'sı gerçekleştirilen; 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' yarışmasının Mersin ayağı tamamlandı. 22 kadın çiftinin 11 ayrı grupta katıldığı yarışmada birinciliği Yenişehir ilçesinden; Şelale Mazlum ve Bahar Turunç elde etti.

Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen yarışmanın finaline; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Er ve Ömer İnan'ın yanı sıra Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ateş, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Burada konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Mersin'de tarımın öncelikli sektörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, sektörü daha iyi bir noktaya taşıyabilme adına oldukça önemli çalışmaların ortaya konulduğunu anlattı. Aksoy, 'RIS Mersin Projesi' kapsamında Mersin'de tarım ve tarıma dayalı sanayi, lojistik ve turizm olmak üzere 3 sektörün öne çıktığını hatırlatarak, 'Lojistik Master Planı'nın tamamlanma aşamasında olduğunu, bunun yanında tarım ve turizm sektörüyle ilgili olarak hazırlanacak planlarla ilgili olarak önümüzdeki günlerde Mersin İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkılacağı bilgisini verdi.

'Tarım Master Planı'nın hazırlanmasındaki amacın; önümüzdeki süreçte tarımda hangi alanlarda, ne tür gelişmeler sağlanacağının belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesi olduğunu anlatan Aksoy, "Bu noktada da 'Tarım Master Planı', Mersin'de tarımın gelişmesi ve ileriye taşınması açısından önemli bir misyon üstleneceğine inanıyorum" dedi. Yapılan çalışmalar kapsamında kadınların tarım sektöründe işbaşında olmasıyla birlikte çok daha güzel ve anlamlı sonuçlar alınacağını savunan Hüseyin Aksoy, kadın çiftçiler önderliğinde tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi ve onların bakış açılarına göre üretime yapılmasını önemsediklerini dile getirdi.

Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bakımdan da kadınlarımızın daha bilinçli bir şekilde üretim yapmaları, tarımdaki kaliteyi arttıracak ve üretimi de ihraç edilebilir bir noktaya taşıyacaktır. Bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde yürütülen çalışmaların, önümüzdeki süreçte artarak devam edecek. Özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tarımı destekleme adına çeşitli alanlarda verilen çok önemli destekleri var. Sertifikalı ürün yetiştirme ve yetiştirdiğimiz ürünleri ihraç edebilme bakımından yapacağımız çalışmalar önemli. Bu tür etkinlikler de söz konusu bilincin oluşturulup, bilinçli bir tarımsal üretim yapılmasına katkı sunacaktır."

Yapılan konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. Mersin'in 11 ayrı ilçesinden 2'şerli gruplar halinde toplam 22 kadın çiftçinin katıldığı yarışmada adaylara 4'er şıktan oluşan toplam 15 soru yöneltildi. Her soru için 30 saniye düşünme süresi verilen kadın çiftçiler, kıyasıya bir rekabete tutuştu. Yöneltilen sorulara verdikleri doğru yanıtlarla birlikte 140 puan elde eden, Yenişehirli kadın çiftçiler Şelale Mazlum ve Bahar Turunç yarışmada birinciliği elde etti. İkinci; 130 puanla Tarsus'tan Semra Toktaş ile Bahar Toktaş, üçüncülü de 120 puanla Akdeniz'den Ebru Güventürk ve Neslihan Akgöl oldu. Yarışmanın birincisi Mazlum ve Turunç, aynı zamanda da 9 Nisan 2009 tarihinde Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilecek olan Türkiye finalinde Mersin'i temsil edeceği bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 17:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?