3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

'Kadın Sağlığı Projesi' örnek olacak

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Hüseyin Gökçe, 2006 yılında hayata geçirilen 'Kadın Sağlığı Projesi'nin tamamlanmasıyla; Mersin genelinde meme kanseri mortalite (ölüm oranı) oranının yüzde 35'e azaltılıp, meme kanserli hastalarda da 5 yıllık sağ kalım oranının yüzde 70'e çıkartılmış olacağını söyledi.

Mersin Valiliği koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kadın Sağlığı Projesi', Mersin Valiliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte masaya yatırıldı. Toplantıya; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy ile birlikte Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ve proje uygulayıcıları katıldı.

Burada konuşan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Hüseyin Gökçe, kadının özge bir varlık olduğunu ve bu nedenle de; 'Türkiye'nin toplam nüfusunun yarısı' şeklinde tanımlanamayacağını vurguladı. Gökçe, kadının kültürel değerleri gelecek nesillere aktaran, okul öncesinde temel sağlık davranışları konusunda önemli görevler üstlenen bir varlık olduğunu, bu nedenle de kadın sağlığının oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Gelecekte insan sağlığı düşünülüyorsa, kadınlara yönelik sağlık hizmetlerinin de mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Gökçe, bu düşünceden yola çıkılarak 2006 yılında 'Kadın Sağlığı Projesi' adı altında; 'Kadınlara Sağlık Bilincinin Geliştirilmesi Programı'nın hayata geçirildiğini hatırlattı.

Kadın sağlığıyla ilgili olarak erken tanının sorunun üstesinden gelme anlamında hayati önem taşıdığının altını çizen Hüseyin Gökçe, bu noktada da hayata geçirilen programla birlikte öncelikli olarak kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapabilmelerinin amaçlandığını, bununla birlikte 15 yaş üstü kadınlara; rahim ağzı kanseri, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar, anne sütünün önemi, menopoz gibi konularda da bilgilendirmelerde bulunulduğunu söyledi.

Projeyle birlikte 2 Mayıs 2006 tarihinde başlayan birinci dönem çalışmalarının da tamamlandığını anlatan Hüseyin Gökçe, etkinliklere katılan tüm kadınların gerekli kişisel bilgilerinin kayıt altına alındığını ve böylelikle de kadınların denetim altında tutulduğunu dile getirdi. Gökçe, proje kapsamında Mersin il merkezinin 35 bölgeye ayrıldığının bilgisini de vererek, Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki ilköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim seminerlerine annelerin çocukları vasıtasıyla davet edildiğini kaydetti.

2 yıllık bir zaman diliminde Mersin genelinde 574 bin 955 kadına ulaşmayı hedeflediklerini, ancak yapılan çalışmalarla birlikte 375 bin 428 kadına ulaşılarak meme muayenesi yapıldığına işaret eden Hüseyin Gökçe, bu rakamın azımsanacak bir rakam olmadığını söyledi. Gökçe, muayenelerde de 4 bin 688 kadında hastalığa yönelik sıra dışı olaya rastladıklarının altını çizen Gökçe, bunun yanında da 52 kadında meme kanseri belirtilerinin görüldüğünü, başlatılan eğitim çalışmalarının öneminin tam da bu noktada ortaya koyduğunu vurguladı.

Gökçe, gerçekleştirilen sağlık taramalarıyla birlikte 38 kadında var olan meme kanseri hastalığının ileri boyuta ulaşmadan tedavi altına alındığını, tüm bunların da erken teşhisin insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyduğunu savundu. Projeyle birlikte kadınların sağlık bilincinin artırılması sayesinde önlenebilir hastalıkların, erken evrede tanılanması farkındalığının sağlanmaya çalışıldığını dile getiren Gökçe, "Katılımcı sayısının büyüklüğü, projenin başarısını ve kabul gördüğünü ortaya koymaktadır. Proje, bu alandaki bilgi eksikliğini gidermenin yanında amaçlanan hedeflere ulaşılması için sağlık hizmeti sunum sürecinde de eğitimlerin aralıksız devam etmesi gerek" dedi.

Gökçe, meme kanserli olgularının yüzde 30'unun, kanserin 2 santimetre ve daha küçükken, yüzde 38'inin de koltukaltı bezlerinde yayılmadan yakalandığının bilgisini de verdi. Hüseyin Gökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mersin'e özgü içerik ve başarısıyla Türkiye'ye örnek olan Kadın Sağlığı Projesi, 'Sağlığa Duyarlı Kadınlar Programı' ile birlikte mamografi taramalarının da olduğu bir çalışmadır. Proje uygulama sürecinde bilgilendirme çalışması, sonrasında da proje hekiminin; klinik meme muayenesi yaptırmak isteyenler, çalışma yerinden ayrılmasından açıklamasına 48 bin 685 kadın uymuştur. Klinik meme muayenesi yaptırma iradesini kullanan bu kadınlar, sağlıklarına sahip çıkmışlar ve sahip çıkmanın sorumluluk örneğini göstermişlerdir. Bu nedenle de 2. dönemin adı; 'Sağlığına Duyarlı Kadınlar Programı' olacaktır."

Konuşmaların ardından 'Kadın Sağlığı Projesi'ne katkı ve katılımlarından dolayı toplam 73 doktor ve kurum yöneticisine teşekkür belgeleri Mersin Valisi Hüseyin Aksoy tarafından takdim edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 17:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?