5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kadın Yazarlar Mersin'de buluştu

Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Kadın Yazarlar Komitesi Üyesi Sezer Ateş Yavuz, bugün gelinen nokta her zaman insanların farklılıkların vurgulandığı, bu kapsamda da sanatın birleştirici gücüyle kadın yazarları bir araya getirmek istediklerini söyledi.

PEN Kadın Yazarlar Komitesi tarafından ilki geçtiğimiz yıl Bursa'da başlatılan 'Kadın Yazarlar Anadolu Buluşması'nın 7. ayağı Mersin'de gerçekleştirildi. İçel Sanat Kulübü (İSK) Nevit Kodallı Toplantı Salonu'ndaki etkinlikte 'Yaşadığımız kültür, coğrafya ve zaman yazarları nasıl etkiliyor?', 'Yaşanan, içselleştirilen farklılıklar yazıya nasıl siner?' ve 'Mersin'in edebiyatta hakkı veriliyor mu?' sorularına yanıt aranırken yazma halleri, kadın yazarlık deneyimi, dil arayışları, okurun beklentileri, yazarın yalnızlığı ve paylaşma deneyimleri konularında bilgi alışverişinde bulunuldu. 'Denize Açılan Söylenceler' adı altında gerçekleştirilen oturuma PEN Kadın Komitesi yazarlarından Ayşe Kilimci ve Sibel Türk konuşmacı olarak katılarak, Mersinli kadın yazarlara yazma ve hayat deneyimlerini aktardı. Oturumda edebiyat aracılığıyla da Türkiye'de yaşanan kadın sorununa dikkat çekildi.

Hollanda'nın İstanbul Konsolosluğu tarafından desteklenen ve 1 yıl sürecek olan 'Kadın Yazarlar Anadolu Buluşması Projesi' ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan PEN Kadın Yazarlar Komitesi Üyesi Sezer Ateş Yavuz, söz konusu etkinliğin temel amacının edebiyat alanında çok fazla konuşulmayan ve üzerinde fazla durulmayan kadın yazarların, toplumsal tarih içerisinde ele alınması olduğunu anlattı. Yavuz, "Bu projeyle birlikte Türkiye'nin bütün kentlerinde yazmak isteyen, yazmayı düşünen ama içinde bulunduğu koşullarda bu yazma eylemine pek fazla destek bulamayan kadınlara destek verip, onlarla kendi deneyimlerimizi paylaşmayı amaçlıyoruz" dedi.

Bursa ile yolculuğuna başlayan etkinliğin sırasıyla Edirne, Şanlıurfa, Trabzon, Diyarbakır, Mardin, Antakya ve Balıkesir ile yoluna devam ettiğini belirten Yavuz, bugüne kadar gittikleri her kentte sanatın birleştirici gücüyle birlikte kadınları bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi. Sezer Ateş Yavuz, Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu durum nedeniyle insanların farklılıkları, dili, kültürü ve problemleri nedeniyle her zaman ayrılıkları vurgulayacak bir konjektür içinde olduğunun altını çizdi. Her zaman farklılıkların vurgulandığını ve bunda da politik koşulların yanı sıra coğrafi şartlarla birlikte dünya konjektürünün de etkili olduğunu savunan Yavuz, her insanın farklılıklarının bir değer ve kazanım olduğunu, bunlara sahip çıkılması görünür kılınabilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini ancak insanları bir kültürel atmosfer içinde bir araya getirecek aynılıkların da olduğunu söyledi ve bu noktada da sanatın çok şey vaat ettiğini savundu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 17:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?