4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kadınlar şiddet mağduru

TÜRKİYE'DE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR

Mersin Kadının Statüsünü Geliştirme ve Yükseltme Birimi Başkanı Gülçin Açıkalın, bugün Türkiye'de her 3 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını, sözlü yasalarınsa hala can almaya devam ettiğini söyledi. Açıkalın, kadınların birbirine güç vererek, sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik, siyasal ve kamusal alanlarda eşitlik sağlanıncaya kadar mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

'Dünya Kadınlar Günü', Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de çeşitli törenlerle kutlandı. Mersin Valiliği Kadının Statüsünü Geliştirme ve Yükseltme Birimi ile Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından ortaklaşa organize edilen etkinlikler Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törene; Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen, MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner ve çok

sayıda vatandaş katıldı.

Burada konuşan Kadının Statüsünü Geliştirme ve Yükseltme Birimi Başkanı Gülçin Açıkalın, Türk kadınının dünyanın birçok ülkesinde kadın haklarından söz edilemezken, Atatürk'ün kadına verdiği değerle birlikte Cumhuriyet'in ilk yıllarında önemli haklar elde ettiğini vurguladı. Açıkalın, ancak kadınların hakları konusunda hala istenilen konuma gelemediğini, bu nedenle de mücadelelerini sürdürmek zorunda olduklarını ifade ederek, "Anayasa ve yasalarla belirlenmiş haklarımızı biliyor olmamız yetmez.

Haklarımızı kullanıyor ve yaşıyor olmalıyız. Kadınlarımız bir bölümünün haklarını biliyor ve kullanıyor olması da yetmez. Ülkemizin tamamında; batıdan en doğuya kadar illerimizde, ilçelerimizde, köylerimizde kadınlarımızın haklarını öğrenmesi ve yaşama geçirebilmesi için yalnız kadınların değil, erkekleri de yanımıza alarak toplumsal dayanışmayı arttırmalıyız" dedi.

 

"KADINLAR BİRBİRİNDEN GÜÇ ALARAK MÜCADELEYE DEVAM ETMELİ"

Bugün gelinen noktada Türkiye'de her 3 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını, sözlü yasalarınsa hala can almaya devam ettiğini dile getiren Gülçin Açıkalın, böylesi bir tablo karşısında kadınların haklarını kazanmaları için daha çok çalışmaları ve mümkün olan her şeyi yapmaları gerektiğinin altını çizdi. Açıkalın, kadın hakları konusunda başarıya ulaşılabilmesi için mümkün olanın yanında mümkün olmayanların da yapılması gerektiğini, bu noktada da kadınların birbirinden güç alarak sosyal,

kültürel, sanatsal, ekonomik, siyasal ve kamusal alanlarda eşitlik sağlanıncaya kadar hak arama mücadelesini sürdürmesi gerektiğini savundu.

MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner de, 1977 yılının kadın hakları mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olduğuna dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Toplantısı'nda 8 Mart tarihinin 'Kadın Hakları ve Dünya Barış Günü' olmasına karar verildiğini hatırlatarak, böylelikle kadınların haklarının verilmesinin dünya başarını da güçlendireceğinin kabul edildiğini anlattı. Prof. Dr. Taner, kadınların, haklarını alabilme noktasında önemli bir yol kat etmesine karşın, bunun yeterli olmadığının

altını çizdi. Taner, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Karşı karşıya olduğumuz sorunları hepimiz biliyoruz. Yaşlanan dünyamızda doğal afetler, salgın hastalıklar, barışı tehdit edebilecek her türlü olguyla karşı karşıya kadın. Çalışma hayatında belirli ve az sayıda alan dışında hep geri plandayız. Cam tavanın ağırlığı hep omuzlarımızda. Karar mekanizmalarında hemen hemen hiç sesimizi duyuramıyoruz. Ailede taşıdığı yük nedeniyle evlerimizde yeri üst konumda olması gerekirken kadının her türlü eleştirinin ve

şiddetin önde gelen muhatabı olduğunu gösteren örnekler sayısız. Aslında eski toplumda kadına verilen değeri gösteren örnekler düşünülürse günümüzde yaşanan kadın sorunlarını esefle karşılıyoruz. Yaşanan tüm bu sorunlara rağmen umudumuzu yitirmeyeceğiz aksine inançla duruşumuzu koruyacağız."

Konuşmaların ardından 'Dünya Kadınlar Günü' kapsamında organize edilen kutlamalara geçildi. Yerel müzik grupların sahne alarak, türküler seslendirdiği etkinlikte Arslanköylü köylü kadınlar da bir tiyatro oyunu sahneledi. Hemcinslerine kadın hakları ve kadınların bu hakları kazanabilmeleri adına mücadele etmeleri gerektiğini anlatan oyun, izleyenlerinden tam not aldı.

TÜRKİYE'DE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR
TÜRKİYE'DE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR
TÜRKİYE'DE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR
TÜRKİYE'DE HER 3 KADINDAN BİRİ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 12:57:01
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 13:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?