2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kadınlardan halaylı protesto

Mersin'de, cinsel taciz ve tecavüz suçlarına yönelik ceza indirimine tepki gösteren kadınlar, sınıfsal ve cinsel ayrımcılığa karşı zılgıtlı halaylı protesto gösterisi yaptı.

112. Cadde üzerinde yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü, dernek, sendika ve siyasi partilere üye kadınlar, burada üzerinde; 'Şiddetinizle barışmayacağız' yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Mersin Kadın Platformu üyeleri, 'Namusumuz özgürlüğümüz', 'Taciz, tecavüz insanlık suçudur', 'Şiddetin kölesi olmayacağız' şeklinde sloganlar attı.

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde son bulan yürüyüşün ardından grup adına bir açıklama yapan Mersin Kadın Platformu Başkanı Gamze Özdemir Gürcan, evlenme yaşının 15'ten 14'e düşürülmek istendiğini, bununla birlikte küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesinin önünün açılacağını, bu düzenlemeyle de ayrıca çocuk tacizinde şikayete bağlı dava yaşının düşürülmesi amaçlandığını ileri sürdü.

Gürcan, bugün Türkiye'de her kadından birinin dövüldüğünü, kadın cinayetlerinin yüzde 70'inin erkek partnerleri tarafından gerçekleştirildiğini, kadınların yüzde 90'ının da eşleri tarafından şiddet gördüğünü dile getirdi. Tüm bu gerçekleri bildiklerini ve artık susmayacaklarını kaydeden Gamze Özdemir Gürcan, toplumsal cinsiyetçiliği tarihin çöp sepetine atacaklarını, kadına yönelen şiddet, taciz, tecavüz ve eşsizliğe karşı seslerini yükselteceklerini vurguladı.

Cinsiyet ayrımcı politika ve yasaların kaldırılmasını isteyen Gürcan, sendikasız, sigortasız ve kadınların aleyhine olan iş yasalarının iptal edilmesi, cinsel taciz, cinsel istismar ve tecavüz suçlarında ceza indirimini öngören uygulamalara son verilmesi gerektiğini savundu. Gürcan, yerelde bağımsız kadın sığınma evlerinin sayısının arttırılmasının yanında yazılı ve görsel basında töre ve namus cinayetleri dahil, kadına yönelik şiddeti olumlu karşılayan zihniyetçi yaklaşımlardan vazgeçilmesini talep etti.

Yapılan açıklamanın ardından protesto gösterisine katılan kadınlar, davul ve tef eşliğinde omuz omuza halaylar çekti. Kürtçe sloganların da atıldığı eylemin ardından, 'Kadına Yönelik Şiddete Hayır' ana temasını işleyen bir fotoğraf sergisinin de açılışı gerçekleştirildi.

Eylem, olaysız bir şekilde sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 16:29:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ IP: 88.229.138.xxx Tarih : 25.11.2008 17:56:32

KADIN DÖVEN KiSi ACiZDiR AMA KADINDA SUSMASINI BiLECEK.. VE BAYANLARDAN RiCAM TACiZ DiYORLAR AMA ALLAH ASKINA ÖNCE NASIL GiYiNDiKLERiNE BiR BAKSINLAR.SONRADA ÜÇ BES PiSLiGiN YAPMIS OLDUGU TACiZi TÜM ERKEKLERE YIKMALARIDA DOGRU DEYilDiR.HERKESiN ANASI VE BACISI VAR. KÖTÜ ÖRNEK OLAN BAYANLARADA LANET OLSUN.TACiZ yapanlarada....