5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kadınların dünyasına açılan sergi

Kadına ait duygular ve hayaller, yine bir kadın tarafından tuvale yansıtıldı. Ressam Nermin Levent, 15. kişisel sergisinde kadını anlattı. Görüp yaşadıklarının yanı sıra araştırıp, etkilendiği konuları da tuvale aktaran Levent, bir bakıma kadının tüm yönlerini de ortaya koydu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Resim Galerisi'nde meraklısının beğenisine sunulan resim sergisine yoğun ilgi gösterildi. Tuval üzerine yağlı boya ve akrilik çalışmalarından oluşan toplam 27 adet eserin yer aldığı serginin 17 Mart 2009 tarihine kadar da ziyarete açık kalacağı bildirildi. Sergiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan ressam Nermin Levent, kendisini 'kadın' konulu figüratif bir sanatçı olarak yorumlarken, söz konusu figürleri de özgün bir biçimde yorumladığını anlattı. Daha çok duygularıyla çalışan bir ressam olduğunu söyleyen Levent, "Bugüne kadar yapmış olduğum eserlerimde hep kadını anlattım. 'Neden kadın?' diye soracak olursanız size; gördüklerim, araştırdıklarım, yaşadıklarımı anlattım derim. Belki de benim etkilendiğim alan bu. Beni etkileyen, duygulandıran şeyleri tuvale yansıtmayı seviyorum" dedi.

Resimlerinin aynı zamanda da yaşamın bir parçası olduğunu vurgulayan Levent, eserlerin kendi bedeninde yaşadığını, eskizlerinde biçime dönüşüp, tuvalde de özünü yitirmeden estetik bir tavır aldığını dile getirdi. Levent, sanatın kendisi için bir oyun olduğunu belirterek, "Figürlerle, desenlerle oynamayı seviyorum. Onları farklı biçimlerde görmek, figürleri uzatmak oyunumun bir parçası aynı zamanda da. Deformasyonu seviyorum. Somut öğeler içinde farklı biçimler yaratmak keyif veriyor bana" diye konuştu.

Eserlerinde kural tanımadığını, her resmin kurallarını yine kendisinin belirleyebileceğine inandığını dile getiren Nermin Levent, bunun; 'Ben yaptım oldu' anlamına gelmeyeceğini, her şeyin yerli yerine oturabilmesi için de sağlam bir altyapının yanında araştırmaya da ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Levent, resimleriyle birlikte herhangi bir mesaj verme kaygısı taşımadığını ifade ederek, sadece içinden geçenleri, düşündüklerini ve hissettiklerini tuvale yansıttığını kaydetti.

İlk başta kadının ezilmişliğini anlattığını ancak bugün kabına sığmayıp da kanatlanıp uçmak, kendi ayakları üzerinde yürümek isteyen bir kadın profili ortaya koyduğunu da sözlerine ekleyen Levent, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Eserlerimde bazı şeylerle biraz alay da ediyorum. Mizahi yönü kuvvetli çalışmalarım da var. Sonuçta çalışmalarımı ortaya koyarken, bunun karşısındaki insana farklı yorumlar, düşünceler ve duygular yaşatmasını istiyorum. Bunda da başarılı olduğuma inanıyorum."

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 22:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?