4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kağıt parada 'barkod' önerisi

KAĞIT PARADA 'BARKOD' ÖNERİSİ

Mersinli turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, kağıt paraların üzerine yerleştirilecek barkodla tıpkı kredi kartıyla yapılan harcamalarda olduğu gibi kayıt altına alınabileceğini söyledi.

İlginç proje ve çalışmalarıyla dikkat çeken turizm araştırmacısı ve yazar Ertuğrul Şahin, sahte paraya karşı kağıt paralara 'barkod' konulması önerisinde bulundu.

Şahin, kişi ya da kurumların para çalınma riskine karşı ellerinde tutacakları barkodlu paraları oluşturulacak bilgi sistemine kaydettirerek, bu paranın çalınması halinde sistem dahilinde geçersiz hale getirilmesini sağlayabileceğini vurguladı. Şahin, "Cep telefonlarının aydınlatma ışığı sahte paraları tespit edecek şekilde imal edilir ve ayrıca

kameraları vasıtasıyla paranın üzerindeki barkodu okuma imkanı sağlanırsa; hem sahte para olaylarının önüne geçilebilir hem de kişi cebindeki paraların barkodunu okutarak, barkodlu para bilgi sistemine kayıt yaptırır ve olası bir çalınma durumunda paraların sistemdeki geçerliliğini bloke edebilir. 3G teknolojisi bu iş için gayet rahat kullanılabilir" dedi.

"100 TL'LİK NAKDİ PARA YETKİLİ MAKAMIN KARARIYLA 110 TL OLABİLİR"

Paranın değer kaybının önüne geçilebilmesi noktasında da önerilerde bulunan Şahin, 100 TL'lik bir nakdi paranın yetkili makam kararıyla belirli bir zamandan sonra 110 TL'lik bir değere kavuşturulabileceğini söyledi. Kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapılması durumunda ilave para verilmesi ve tedavüldeki paranın artması yerine ilave barkod verilerek veya bu kişilere verilecek paraların barkod değerleri arttırılarak zam yapılabileceği gibi, ilave kağıt para üretilmesinin de önüne geçileceğini vurgulayan

Şahin, "Sistemin sonraki aşamasında Türkiye'ye giriş yapan ya da halen dolaşımda olan yabancı paralar da TL barkodu ile TL değeri üzerinden kayıt altına alınarak, piyasadaki yabancı paranın değer artışı kontrol altına alınabilir" diye konuştu. Bunların ilk etapta aklına gelen fikirler olduğunu dile getiren Ertuğrul Şahin, bu konunun yetkili kurumlarca değerlendirilmesi ve tartışmaya açılması durumunda barkodlu paranın hem olası faydalarının hem de muhtemel zararlarının daha açık olarak ortaya konulabileceğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 12:06:00
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 12:13:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?