5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kahveler siyasetçilere kapalı

KAHVEHANELER SİYASETÇİLERE KAPANDI

Kapalı mekanlarda uygulanan sigara içme yasağı, Mersin'deki kahvehane işletmecilerini zora soktu. Siftahsız günler geçiren esnaf, sesini duyurabilme notasında ilginç bir eyleme başladı. Yasağın yumuşatılmasını isteyen kahvehaneciler, isteklerinin yerine getirilmemesi halinde politikacıların söz konusu mekanlarda propaganda yapmasına izin vermeyecek.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mersin Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Nihat Dağdelen, Türk kültüründe kahvehanelerin önemli bir yer tuttuğunun altını çizerek, buna rağmen 'Dumansız Hava Sahası' kapsamında hayata geçirilen kapalı mekanlarda sigara içme yasağının kahvehane işletmecilerini şoke ettiğini söyledi. Kahvehanelerin bugün gelinen noktada kapılarına kilit vurma aşamasına geldiğini anlatan Nihat Dağdelen, kendilerinin sigara yasağına karşı olmadıklarını ancak bunun uygulanma şekline karşı olduklarını ve bunun birdenbire değil de, aşama aşama hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

Sigara içenin 62 TL, sigara içirenin de 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen para cezasına çarptırıldığını hatırlatan Dağdelen, bu durumun esnafı korkuturken, sigara içenleriyse zor durumda bıraktığını dile getirdi. Yasağa bağlı olarak işlerin yarı yarıya düştüğünü, işletme sahiplerininse gelir-gider dengesini sağlama adına işçi çıkartmak zorunda kaldığını belirten Dağdelen, yasağın uygulandığı günden bu yana geçen 4 aylık zaman diliminde sadece Mersin'de 300'e yakın kahvehanenin kapandığı bilgisini verdi.

Bu kapsamda da yetkililere ve özellikle de siyasetçilere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Dağdelen, "Sorun ve sıkıntılarımızı Meclis'e taşıyarak çözüm yolunda siyasetçilerin gereken adımı atmasını bekliyoruz. Yasağın yumuşatılması ve uygulamada bize gereken kolaylığın gösterilmesini istiyoruz. Eğer taleplerimiz yerine getirilmezse biz de siyasetçilerin kahvehanelerimize girmesine izin vermeyeceğiz. Siyaset, kahvehanelerde yapılıyor. Politikacılar, bir köye ya da mahalleye gittiklerinde bir bakkalda ya da kasapta değil, doğrudan kahvehanelerde propaganda yapıyorlar. Ama artık buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Taleplerinin; 'sigaralı kahvehane' ve 'sigarasız kahvehane' ayrımının yapılması olduğunun altını çizen Nihat Dağdelen, kahvehane işletmelerinin dışlanıp baskı altında tutulmasına da asla izin vermeyeceklerini söyledi. Dağdelen, "İnsanların iradelerine kimse ipotek koymamalı. Kahvehanelerde sigara yasaksa politikanın da yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu kampanyada sonuç alamazsak daha da ileriye gideceğiz. Vergileri iptal ettirip protesto gösterileri yapacağız. Kahvehaneleri toplu olarak kapatma eylemi yapacağız. Çünkü esnafımız çok zor durumda ve siftahsız günler geçiriyor" diye konuştu.

Yasağın hafifletilmesini isteyen kahvehane işletmecileri, sigara tiryakilerinin yasalarla değil, eğitici yayınlarla, ilan ve reklamlarla bilgilendirilerek bu alışkanlıktan uzaklaştırılması gerektiğine inanıyor.

KAHVEHANELER SİYASETÇİLERE KAPANDI
KAHVEHANELER SİYASETÇİLERE KAPANDI
KAHVEHANELER SİYASETÇİLERE KAPANDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 11:56:00
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 13:53:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?