5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kamkat narenciyeye alternatif

KAMKAT NARENCİYEYE ALTERNATİF

Mersin'in Silifke ilçesinde genellikle saksı içerisinde evlerde ve iş yerlerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen, 'minyatür portakal' olarak da bilinen kamkatın narenciyeye alternatif meyve olabileceği bildirildi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ilçede genellikle süs bitkisi olarak kullanılan kamkat bitkisinin narenciyeye alternatif olarak yetiştirilmesinin yaygınlaştırılıp, mutlaka gıda sanayisine kazandırılması gerektiğini kaydetti. Kamkat bitkisinin Temmuz ayı sonlarında çiçek açtığını, meyvelerinin iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna ulaştığını belirten Can, meyveleri koparılmadığı takdirde bir yıl bitki üzerinde kalabildiğini ve lezzetini de hiçbir zaman kaybetmediğini

söyledi. Kamkatın genellikle süs bitkisi olarak kullanıldığını vurgulayan Can, bu bitkinin yurt dışında üretiminin yaygın olduğunu vurguladı. Kamkat meyvelerinin genellikle reçel yapımında kullanıldığına dikkat çeken Can, bitkinin soğuğa dayanıklı olduğunu, soğuklardan önce hasat edildiği için de hasadında herhangi bir problem yaşanmadığını kaydetti.

Kamkatın ilçede üretiminin yaygınlaştırılması halinde narenciye üreticisine önemli bir kazanç sağlayacağını belirten Can, reçel sanayisinde kullanılan bitkinin küçük ve orta büyüklükteki yatırımlarla ticari bir ürün haline getirilebileceğini, bitkinin alternatif ürünler içinde yerini alması gerektiğini kaydetti. C vitamini bakımından çok zengin olan kamkatın genelde taze meyve olarak da kabuğu ile birlikte yenilebildiğini vurgulayan Can, şunları söyledi:

"Kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Reçel ve marmeladı yapılır, çok değişik bir aroması vardır. Meyve suyu ve sos olarak kullanılır. Dünyanın en pahalı restoranlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır. Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlı olan kamkatın aroması yağlı yemeklerde çok iyi uyum sağlar."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 10:29:01
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 10:48:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?