5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kamu-Sen'den Çin'e tepki

Mersin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananları protesto etmek için bir araya gelen Türkiye Kamu- Sen üyesi bir grup, Çin mallarını 'boykot' çağrısında bulunarak üzerlerine ketçap döktükleri Çin malı oyuncakları ateşe verdi.

Hastane Caddesi üzerinde yer alan Eski Yoğurt Pazarı civarındaki otobüs durağında bir araya gelerek Doğu Türkistan bayrağı açan Türkiye Kamu-Sen üyesi bir grup kamu çalışanı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşananlara tepki gösterdi. Bir ucunda oyuncak bebek ve arabalar, diğer ucundaysa Çin Halk Cumhuriyeti haritası üzerine oyuncak silah ve kanı andıran ketçap dökülü plastik bir sopa taşıyan grup, Çin mallarını boykot çağrısında bulundu.

Üzerinde; 'Soydaşlarımızın Soykırım Uygulayan Çin'in Ürettiği Mallı
Protesto Ediyoruz' yazılı dövizler de taşıyan göstericiler, burada ortak bir açıklama yaparak tepkilerini dile getirdi. Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi Hüseyin Ateş, Doğu Türkistan ile Kerkük'ün aynı kaderi paylaştığını savunarak, bu durumun yeni olmadığını ve yaşananların 60 yıl öncesine dayandığının altını çizdi. Çin'in 'katliam' yaptığını ve bölgede çok ciddi ve sistematik bir asimilasyon politikası uygulandığını ileri süren Hüseyin Ateş, bu durumun da özellikle son günlerde tırmanışa geçtiğini vurguladı.

Ateş, "Çin, Doğu Türkistan'daki insanlık dışı katliam, sürgün, ırki aşağılama ve asimilasyon gibi uygulamalarına son vermemesi halinde Çin mallarının Türkiye'ye girişine asla izin verilmeyeceği konusunda uyarılmalıdır. Türkiye Cumhuriyet Devleti, Türk dünyasının en köklü devlet geleneğine sahip Türk devleti olması nedeniyle Kaşgar'ın yok edilmekte olmasının derhal durdurulmasını istemelidir. Biz, akan kanın durdurulmasını ve hükümetten bu konuda bir an önce somut adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından göstericiler üzerine kanı simgeleyen ketçap döktükleri Çin malı oyuncakları ateşe verdi. Söz konusu göstericilerden biri cep telefonunun batarsını çıkartarak ateşin içine attı ve; "Bundan sonra artık Çin malı kullanmayacağım" diyerek tepkisini dile getirdi. Eylemin ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 18:03:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?