9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kamyoncu esnafı dertli

Mersin’in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren 88 No'lu Kamyoncular Kooperatifi'nin başkanı Feridun Ergül, ağır ekonomik koşullar nedeniyle kamyoncu esnafının her gün biraz daha eridiğini söyledi.

Girdilerdeki ağır yük nedeniyle kamyoncuların yaptıkları işlerden para kazanamaz hale geldiğini ifade eden Ergül, “Yılda ortalama 100 bin kilometre yol giden kamyoncu esnafı, KDV dahil 85 bin YTL fatura kesiyor. 33 bin ile 35 bin litre motorin tüketen kamyoncular, akaryakıta 72 bin YTL para ödemek zorunda kalıyor" dedi.

Araç bakımı, paralı yol giderleri ve diğer masraflar nedeniyle kamyoncuların yaptıkları işlerden para kazanamadıklarına dikkat çeken Ergül, “Seçim öncesi derdimizi tüm siyasilere rapor şeklinde iletmemize rağmen, sıkıntılarımızın çözümü ile ilgili hala somut bir adım atılmadı” diye konuştu.

C2 yurt dışı taşımacılık belgesi alan firmaları haksız kazanç elde etmekte suçlayan Feridun Ergül, “Yurt dışına ihracat yapacağım diye teşvikli araç alarak bireysel araç çalıştıran kişiler de biz kamyoncuları sıkıntıya sokmaktadırlar. Çünkü, daha aracı alırken yüzde 20 avantajla işe başlıyorlar. 4925 sayılı Ulaştırma Kanunu çıkmadan evvel teşvikli araçlar yurt içi taşımacılıkta fazla kullanılmıyordu. Yasa yürürlüğe girdikten sonra teşvikli araç alan; yani C2 yurt dışı taşımacılık belgesi olan firmaların da yurt içinde taşımacılık yapmaları yasallaştırıldı. Bu şekilde yurt dışına çıkış ve girişlerde teşvikli motorin kullanan kişi ve firmalar haksız rekabete neden olarak, gelir elde etmektedirler” dedi.

Kamyoncu esnafının sıkıntılarının bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Ergül, “Bizler karamsarlığa kapılmadan işimizi yürütmeye çalışıyoruz. Fakat devlet büyüklerimizin sesimizi duymasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 15:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?