5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kamyoncular aileleriyle eylem yaptı

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Işıklı Köyü'ndeki 115 Nolu Işıklı Damperli Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri, köylerinde çıkan cam madenini taşıyamadıkları için maden ocağına giden yolu ulaşıma kapatarak eylem yaptı.

Köylerinin sınırları içerisinde kuvarsit cam madenini çıkartan ve Mersin'deki Şişecam Camiş Madencilik A.Ş.'ye götüren Camkıranlar Ltd. Şti. yetkililerinin bu madeni 8 aydır kendilerine taşıtmadığını ileri süren kamyoncular, eşleri ve çocuklarıyla birlikte maden ocağına giden yolu kapatıp kamyonlarını da maden ocağı girişine bıraktılar. Yolu kapatan kamyoncular eşleri ve çocuklarıyla birlikte "Biz de hükümetten maden ocakları açılımı istiyoruz" diye slogan attılar. Jandarmanın araya girmesiyle sakinleşen kamyoncular, olaysız bir şekilde dağıldılar.

Kooperatif Başkanı Orhan Örer, yaptığı açıklamada, "2002 yılında kurduğumuz kooperatifte 90 üye bulunuyor. Bu üyelerimize yılbaşından bu yana camın hammaddesi olan kuvarsit madenini çıkartan şirket tarafından yük taşıtılmadığı için büyük sıkıntı içerisindeler. Köyümüzün sınırları içerisinde çıkan kuvarsit cam madenini 1974 yılından bu yana Mersin'e biz taşıyorduk. Şirket yetkilileri şimdi ekonomik krizi bahane ederek madeni kendi aldıkları araçlarla taşımaya başladılar. Maden köyümüzde çıktığı için şirket taşıma işinin yüzde 30'unu bize yaptırma zorunluluğu var. Ancak şirket bize taşıma yaptırmıyor" dedi.

Sorunun çözümü için devlet büyüklerinden destek beklediklerini belirten Örer, "Kamyoncular yük taşıyamadığı için bankalara olan kredilerini, daha önceden aldıkları mazotun paralarını ödeyemiyorlar. Ayrıca üyelerimiz iş yapamadığı için de evlerine ekmek götüremez duruma geldiler. Sorunumuzun en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz. Bu konuda devlet büyüklerimizden ve milletvekillerimizden destek istiyoruz" diye konuştu.

Kamyonculardan bazılarının eşleri de, kocalarının 8 aydır iş yapamaması sebebiyle, aldıkları kamyonun borçlarını ödeyemedikleri gibi eve ekmek bile getiremez olduklarını söylediler. Camkıranlar şirketinin kurucusu ve sahibi Selahattin Camkıran ise, yaşanan ekonomik krizin kendilerini etkilediği için köydeki kamyonculara iş veremediklerini belirtti.

Krizden önce ayda 60 bin ton kuvarsit madeni taşırken, krizin kendilerini etkilemesiyle taşınan madenin 15 bin tona düştüğünü vurgulayan Camkıran, "Biz bu madeni 1970 yılından bu yana işletiyoruz. Madenin açılmasından bu yana da taşıma işini köylülere yaptırdık. Yaşanan kriz sebebiyle Mersin'de gönderdiğimiz madende büyük bir düşüş olduğu için son aylarda kamyonculara mecbur kaldığımız için iş veremez olduk. Kamyoncularla da daha önce görüşüp sıkıntının atlatılması halinde yeniden kendilerine iş vereceğimizi söyledik. Ancak kamyoncular bizi anlamak istemedikleri için böyle bir olayı yapıyorlar" dedi.

Maden ocağında krizden önce 50 işçinin çalıştığını, krizin ardından da işçi sayısının 35'e düştüğünü ifade eden Camkıran, "Maden ocağımızda çalışan bu işçilerimizin hepsi de Işıklı Köyü'nden. Dışardan işçi almıyoruz. Biz bu köylülere iş verirken yine bu köyden olan kamyoncuların böyle bir eylem yapmalarına bir anlam veremiyorum" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 12:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?