4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kanada'dan 'işbirliği' çağrısı

KANADA'DAN 'İŞBİRLİĞİ' ÇAĞRISI

Kanada Tarım Bakanı Gerry Ritz, Türkiye ile işbirliği yapabilecekleri çok fazla alan ve büyük bir iş potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, geçen 10 yılda atılan adımlara bakıldığında gelecek 10 yıl için her iki ülkenin de çok önemli adımlar atacağına inandığını söyledi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Ritz, Arbel Bakliyat Tahıl Endüstri ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Arslan ve beraberindeki heyetle birlikte Vali Hasan Güzeloğlu'nu makamında ziyaret ederek görüş alış verişinde bulundu. Burada konuşan Ritz, kentte kısa bir süre kalmasına karşın özellikle Türk halkının konukseverliğinden çok etkilendiğini dile getirerek, gerek Türkiye'nin gerek Kanada'nın ortak özellikler taşıdığını vurguladı.

Ritz, Türkler'in gördüğü kadarıyla tıpkı Kanadalılar gibi hem çalışkan hem kararlı hem de aile değerlerine önem veren insanlar olduğunu belirterek "Ben de sizin gibi halkımla gurur duyuyorum ve burada kendilerini temsil ettiğim Kanadalı çiftçiler ile de gurur duyuyorum" dedi. Türkiye ile Kanada arasında işbirliği yapılabilecek birçok alan olduğu gibi bunun beraberinde büyük bir iş potansiyelini de getirdiğine dikkat çeken Gerry Ritz, bu durumun en önemli göstergesinin de işadamlarının ortaya koyduğu

çaba olduğunu vurguladı. Ritz, geçen 10 yılda atılan adımlara bakıldığında bundan sonra gelecek 10 yılda her iki ülke için de çok önemli adımlar atılacağına inandığını sözlerine ekledi.

ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren Vali Hasan Güzeloğlu da, Bakan Ritz'e Mersin ile ilgili bilgi vererek kentin Türkiye'nin Akdeniz kıyı çanağında giderek yükselen ve Doğu Akdeniz'in en büyük limanı ve ticaret kapısı olarak dış ticarette çok önemli bir merkez konumuna ulaştığını anlattı.

Özellikle küresel ekonomide ve G-20 ülkeleri kapsamında Türkiye ve Kanada'nın dünyada ekonomik büyüklüklerinin yanında küresel barışa ve gelişime katkıları nedeniyle işbirliklerini de çok önemsediğini belirten Güzeloğlu, "Ülkemiz çok önemli bir ekonomik büyüme ve gelişme başarısını gösteren, bu anlamda ekonomik ortaklıklarını ve ticari ilişkilerini küresel ölçekte daha ileri boyutlara taşımayı amaçlayan bir süreç içerisinde" dedi.

Güzeloğlu, Mersin'in özel konumu itibariyle uluslararası ticaret adına dünyanın yeni gelişen ve Orta Asya merkezli yeni ekonomik merkezleri olarak öne çıkan, ekonomik bölgelerine dış ticaret bağlantısı açısından belirleyici bir liman ve dış ticaret kenti olduğuna işaret etti. Yılda yaklaşık 10 milyar doları aşkın bir dış ticaret bağlantısının Mersin limanından gerçekleştiğini anlatan

Güzeloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her geçen gün ve yıl, bu artarak yükselme eğilimi gösteriyor. Limanın büyütülmesi daha büyük bir elleçleme ve işlem kapasitesine ulaştırılması da gündemimizde bulunuyor."

Çok kısa bir sürede kent sınırları içerisinde Avrupa'nın en büyük lojistik köyü altyapısı gerçekleşerek taşıma ve karşılıklı dış ticaret bağlantısının çok daha büyük rakamlara ve hacimlere ulaşacağını anlatan Güzeloğlu, Mersin'in tüm ulaşım akslarının kara, deniz, demir yolu ve hava yolunun buluşma altyapısını sunan çok özel bir kent olduğunu söyledi.

Güzeloğlu, Türkiye ve Kanada'nın bu ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli kazançlar ve birlikte çok önemli ortaklıklar üreteceğine de yürekten inandığını söyledi.

Konuşmaların ardından Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Gerry Ritz'e, Vali Güzeloğlu üzeri Osmanlı motifleriyle işlemeli porselen tabak hediye etti. Ritz de Güzeloğlu'na Kanada'ya ait bir süs eşyası sundu.

KANADA'DAN 'İŞBİRLİĞİ' ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2010 Pazartesi 17:55:01
Güncelleme :13 Eylül 2010 Pazartesi 18:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?