8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Kanlı Divane keşfedilmeyi bekliyor

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve milattan önce 11. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Kanlı Divane Antik Kenti, turizmden hak ettiği payı alabilmek için ilgi bekliyor.

Erdemli-Silifke kara yolunun 3'üncü kilometresinin kuzeyinde bulunan Kanlı Divane Antik Kenti, birçok uygarlığın yerleşim merkezi olarak kullanıldı. Milattan önce 11. yüzyıl sonlarında kurulduğu tahmin edilen kent, Doğu Akdeniz'deki en büyük ticaret merkezi konumundayken, bölgede üretilen zeytinyağı ve şaraplık üzüm çeşitleri nedeniyle de ün saldı.

Yapılan araştırmalarda geçmişte bulunan liman sayesinde deniz aşırı ülkelere önemli miktarda ticaret yapıldığı tahmin edilen bölge, aynı zamanda Doğu Akdeniz'in en büyük ticaret merkezi olarak da biliniyor.

Adı nedeniyle günümüze kadar çeşitli rivayetlere sahip olan Kanlı Divane ismindeki ''kanlı'' ifadesi hakkında getirilen yorumlar ise oldukça ilginç. Kanlı Divane'nin ''kanlı'' ifadesinin bölgedeki obruk içindeki kayaların ve harabelerin kanlı gibi kırmızı renkte görünüşünden kaynaklanabileceği ileri sürülürken, bir başka rivayete göre ise suçluların obruk içerisine bırakılıp buradaki arslanlara parçalatılmasından dolayı ''kanlı'' ifadesinin kullanıldığı tahmin edilmekte.


AA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 17:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?