5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kara kış yaşamı felç etti

KARAKIŞ KÖYLERDE YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Mersin’in Erdemli ilçe merkezine 52 kilometre mesafede bulunan Sorgun Köyü'nde kar yağışıyla birlikte kendini iyice hissettiren karakış, hayatı olumsuz etkiliyor.

Köy Muhtarı Ömer Kılıç, sıcaklığın yer yer eksi 10-15 dereceye kadar düştüğünü belirterek, “Köyümüzün yaz kış 2 bini bulan nüfusu var. Köyümüzde çok zengin insanlar yaşamıyor. Şu an en büyük sıkıntı ısınma sorunu. Yakacak odun yok, devletin verdiği kömür yardımı da sınırlı düzeyde” dedi.

Kar kalınlığının köy çevresinde yer yer 60 santimetreyi bulduğunu ancak yağmurla birlikte karın erimeye başladığını ifade eden Kılıç, “Bu yıl yaşadığımız en şiddetli kar yağışında 16 elektrik direği yıkıldı ve köyümüz 6 gün boyunca elektriksiz kaldı. Yetkililer zor şartlara rağmen çalışmalarını ancak tamamlayabildiler” diye konuştu.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan köylülerin ise kötü hava şartlarına rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirten Kılıç, "Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanlar yoğun kar yağışı ve diğer kötü hava şartlarına rağmen hayvanlarını günlük otlatmaya çıkıyorlar. Havanın çok kötü olduğu durumlarda yazdan yaptıkları çalı ve ot stoklarını kullanıyorlar. Ya da akarsu kenarlarındaki suyla eriyen karların altındaki otlarla hayvanlarını besliyorlar” dedi.

1200 rakımında küçükbaş hayvancılığı yaparak geçimi sağlayan köylüler ise hayvanlarının günlük gezinti ve su ihtiyacını su kaynaklarına yakın bölgelerde gideriyorlar. Tozlu göleti çevresinde koyunlarının gezinti ihtiyacını karşılayan çiftçiler sürüleri için dönüş yolu olarak açık olan karayolunu kullanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2009 Cuma 10:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Recep Yıldız IP: 88.233.32.xxx Tarih : 25.12.2009 16:17:28

Sayın köy muhtarı kılıç, Sözlerinizde kötü hava dediğinizi farkediyorum Lütfen yağışlı havaya;  kötü hava demeyiniz ve şükrediniz 2 yıl önce yağmur duasına çıktığınızı unutmayınız örneğin bakın istanbulda insanlar neredeyse kar duasına çıkacak heryerde enfeksiyon,bakteri ve salgın hastalık var.Saygılarımla,