2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Karaduvar, Hiroşima olmasın!

Mersin Tabip Odası tarafından düzenlenen "Karaduvar’da Akaryakıt Dolum Tesisleri, Çevre, Sağlık ve Güvenlik Boyutu" konulu panel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Panele Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cihan Dündar, Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan ile Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Umur Gürsoy katıldı.
Karaduvar Mahallesi sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği panelin açılışında konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mustafa Nihat Kuruloğlu, "Enerji ve sanayiden vazgeçmeyiz, ama canımız pahasına da desteklemeyiz" dedi. Paneli, Karaduvar sorununu gündemde tutmak amacıyla düzenlediklerini belirten Kuruloğlu, daha önce düzenlenen "Karaduvar" konulu toplantılarında önerilen "Enerji Sanayi Bölgesi kurulması" fikrini desteklemek gerektiğini ifade etti.
Açılışın ardından ilk konuşmayı özel sunumla Karaduvar halkını temsil eden Kemal Dama yaptı. Amaçlarının asla bağcıyı dövmek olmadığını belirten Dama, üzüm yemek, çözüm üretmek, üretilecek çözümlere katkı sunmak istediklerini ifade etti.

Enerji, sanayi ve istihdama karşı çıkmalarının mümkün olmadığını, aksine savunduklarını belirten Dama, "Biz sadece doğayı ve insan sağlığını tehdit eden tesisleri istemiyoruz. Hele hele bu tesisler can güveliğimizi tehdit ediyorsa izin verin karşı çıkalım" diye konuştu. Karaduvar’daki petrol tesislerinin tarihçesi ile yaşanan kirlilik olaylarını anlatan Dama, "Sularımız mazot kokuyor. Tuvalette sigara yakmak isteyen bir arkadaşımız çakmağı çaktığında yangın çıktı, zor kurtardık. Biz tesislerin özel bir bölgeye taşınmasını istiyoruz. Akgübre’de oluşan 3 milyon metreküp cips havuzlarının tahliyesini istiyoruz. Çünkü burada yaşanacak bir patlama tüm kenti yok edecektir. Mavi denizi, temiz havayı, tertemiz toprağımızı ve suyumuzu istiyoruz. Biz Karaduvar’ın, Mersin’in Hiroşima olmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Karaduvar halkının herkesi dinlemesi, herkesle görüşmesi gerektiğini belirten Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cihan Dündar da, "Ama kararı siz vermelisiniz. Zira sorunu siz yaşıyorsunuz. Bölgedeki kirlilik, doğanın kendi kendini yenileme limitini aşmış durumda. Yeniden temiz doğayı siz göremezsiniz. Bu mücadeleyi çocuklarınız için vermelisiniz" dedi. Türkiye’de doğa adına suç işlendiğini belirten Dündar, hiç kimsenin mevzuatı uygulamak istemediğini, çevresinden dolaşmanın yollarını aradığını kaydetti. İskenderun’da batan zehir gemisine dikkat çeken Dündar, "Türkiye’ye tehlikeli atık ithali yasak. Ama bu uygulanmadı" diye konuştu. Dünyada petrolün 40, doğalgazın 60 yıl ömrü kaldığına dikkat çeken Dündar, "O nedenle petrol kirliliği tarihe karışacak. Ama eski kirliliklerin temizlenmesi yıllar sürecek. Geleceğin politikaları su üzerine, temiz su üzerine kurulacak. Türkiye sınırlı su kaynaklarını heba etmemeli. Dikkatli kullanmalı" dedi.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2004 Pazar 16:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERKAN GÜNDOĞAN IP: 88.247.50.xxx Tarih : 10.04.2008 09:52:41

gerçektende hakkı dama olsun ali gündoğan olsun sayın mıhtarımız bizi hep savunuyor ben bi karaduvarlı olarak sadece şunu sölemek istiyorum bu büyük insanların karaduvar halkının desteğine ihtiyacı var ama ne yazıkki belli insanlar dışında boş vermeyi seven karaduvar bu kötü şartlarda yaşamaya mecburdur sesimizi çıkaralım lütfem abii ve kardeşlerim