4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Karasaban çiftçilerin gözdesi

ÇİFTÇİLER KARASABANDAN VAZGEÇEMİYOR

Mersin’in Erdemli ilçesinde bazı çiftçiler halen karasaban kullanarak tarlalarını işliyor.

Atın sürdüğü tarlanın verimli olduğuna inanan çiftçiler karasabandan vazgeçemiyor. Bazı çiftçiler tarlayı bozduğu gerekçesiyle traktör kullanmıyor.

30 yıllık çiftçi Ayhan Çetin birçok çiftçinin tarlasını ekime hazırlarken karasabanla sürdüğünü belirterek, “Ben 30 yıldır tarlamı karasabanla işliyorum. Beklediğim kadarda verim alıyorum. Tarlalarda traktörü tercih etmeyişimizin sebebi nemli olan toprakta traktörün toprağı istediğimizden fazla sıkıştırmasıdır. Bu yönüyle düşününce atın sürdüğü toprak bitkinin kökü için daha gevşek bir yapı oluşturarak gelişimi hızlandırıyor” dedi.

Çiftçi Çetin’in 10 yıldır mesleğini devam ettiren oğlu Ali Çetin’de atın çiftine kıymet yetmeyeceğini ifade etti.

Babası gibi tarlasını karasabanla süren Ali Çetin, “Atamızdan dedemizden kalma bir mesleğimiz var. Hep söylerler ‘atın bastığı yerde bereket vardır’ diye. Atın sürdüğü toprağın domatesi tatlı, meyvesi kaliteli olur. Diğer bitkiler içinde geçerli bu. Bu tarlada marul yetiştirilecek. Bir süre sonra bu tarlanın marulunun rengi traktörle sürülen tarlada yetişen maruldan daha canlı olacak” dedi.

Karasaban kullanımının neredeyse kalmadığını da dile getiren Çetin, “Çift süren atların nesli tükeniyor. Bizim için bir at bir motordan daha değerli. Atım Kınalı ile 5 yıldır birlikteyiz. Onu hiçbir şeye değişmem. O evimizin bereketi” diye konuştu.

ÇİFTÇİLER KARASABANDAN VAZGEÇEMİYOR
ÇİFTÇİLER KARASABANDAN VAZGEÇEMİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 18:01:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?