4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kayısı hasadı başladı

KAYISI HASADI BAŞLADI

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altına alınan kayısı ağaçlarından ilk hasat yapıldı.

İlçeye bağlı Sökün Köyü'nde üretici Mücahit Aktan'a ait 5 dönümlük serada hasadı yapılan yaklaşık 500 kilo kayısı kalitesine göre 30 ila 50 TL arasında değişen fiyattan İstanbul'a gönderildi.

Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, yaptığı açıklamada, "Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 11 bin ton kayısı hasadı yapılacak" dedi.

Seradaki üretimin ardından açıktaki kayısı hasadına Mayıs ayının ilk günlerinde başlanacağını belirten Gürses, "Kayısı üretimine 2003 yılında İtalya'dan getirilen 25 bin adet Ninfa fidanını 100 dönüm araziye dikerek başladık. Ardından her geçen yıl üretim alanını arttırarak geniş bir alanda kayısı üretimini devam ettirip Mut'un erkenciliğini de aldık. Sezon boyunca hasadı yapılan ürünleri ise Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine gönderiyoruz. Geçen yıl fiyatların

7 YTL'den başlayıp, sezonu 2,5 YTL ile kapatmıştık. Bu yıl da fiyatların bu seviyede olmasını bekliyoruz" dedi.

Çiftçileri bilinçli üretim yapmaları konusunda düzenledikleri toplantılarla bilgilendirdiklerini belirten Gürses, "Birlik olarak yurdun değişik bölgelerinde düzenlenen seminer ve tarım fuarlarına da katılarak hem ürettiğimiz kayısıyı tanıtıyoruz hem de oradan aldığımız teknik bilgileri üreticilerimize aktarıyoruz" dedi.

Kayısının çok verimli bir ağaç olduğunu belirten Gürses, "Kayısının verimliliğinin yanında, bakım masrafların az olması nedeniyle diğer ürünlere nazaran karlılık daha iyidir" dedi.

Üretici Mücahit Aktan ise 5 dönümlük kayısı bahçesinden geçen yıl 9 ton ürün aldığını, bu yıl ise aşırı yağışlar nedeniyle ağaçların çiçeklerini döktüğünü, bu nedenle de 5 ton civarında bir ürün beklediklerini söyledi.

Ürünün düşük olmasına karşın fiyatların yüksek olmasını beklediklerine değinen Aktan, "Çiçeklerini döken ağaçlarımızdaki verim kaybını iyi fiyatla telafi etmeyi arzu ediyoruz" dedi.

KAYISI HASADI BAŞLADI
KAYISI HASADI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 10:11:04
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 11:43:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HALİL UYSAL IP: 95.65.153.xxx Tarih : 22.04.2010 00:50:13

BAŞKANIM HER YIL OLDUĞU GİBİ SEZONU YİNE SEN AÇTIN,ALLAH BEREKET VERSİN.