4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kayısı ihracatında rekor bekleniyor

MUT'TA KAYISI İHRACATINDA REKOR BEKLENTİSİ

Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl 70-75 bin tonluk bir rekolte beklenen kayısıdaki yüksek kalite ihracatçıları iştahını kabarttı. Yaklaşık 20 bin tonun üzerinde ihracat ürün ihracı hedeflenirken bundan ilçe ekonomisine 35-40 milyon dolarlık bir gelir sağlanması bekleniyor.

Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yüzde 90'ını üreten Mut'ta hava koşullarının uygun gitmesi sebebiyle elde edilen rekolte ve kaliteli ürün üreticinin de ihracatçının da yüzünü güldürdü. Üreticiler hem rekolte artışı hem de bu yıl oluşan yüksek fiyatlar sayesinde adeta çifte bayram yaşıyor. İç piyasada Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya başta olmak üzere bir çok büyük kente gönderilen Mut kayısısı, ihracatta da Rusya, Almanya, İtalya, Belçika ve Avustralya'dan talep görüyor.

2010 yılı itibarıyla Mut'ta 55 bin 240 dekarlık bir kayısı bahçesinin kayıt altına alındığı bilgisini veren İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey üretimi yapıldığını söyledi.

Dış Pazarda Mut kayısısına güvenle bakıldığını anlatan Abaş "Havaların iyi gitmesi sebebiyle bu yıl ilçemizde Kayısılar oldukça kalite ve Albeni yönünden tavan yapmıştır. Yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bu yıl itibarıyla çiftçi kayıt sistemine göre kayıtlı ağaçlarımızdan yaklaşık olarak 70 bin ton ile 75 bin ton arasında bir üretim beklemekteyiz. Ürettiğimiz bu kaliteli kayısıların ihracata yönelik olarak ilk sırada Rusya federasyonu ülkelerine göndermekteyiz. Bu yıl üretmiş olduğumuz üreteceğimiz 70 bin ton

kayısının yaklaşık 20 bin tonunun ihracata gitmesini bekliyoruz. Mut Kayısımız yüksek verim ve kalitesi sebebiyle 2005 yılında coğrafi işarette almıştır" dedi.

Komisyoncu Mehmet Ali Takavit ise "Ben Mut Sebze halinde ilk komisyon dükkanını başlatan, ilk halcilerden birisiyim. Kendimde çiftçi ve üreticiyim. İlk defa Mut'ta bu kadar kaliteli ürünün olduğunu ifade ediyorum. İnşallah bu yılın Mut halkına çok iyi olacağını ihracatçıların bu sene yoğunlukla Mut'a önem vereceklerine de inanıyorum. Bu rekolteyi ilk defa gördüm. Geçen yıl Mut'ta Tirintina kayısı hemen hemen yoktu. Bu sene meyvede çok ve kalite olduğundan tamamı da ihracata gideceğine inanıyorum.

Bahçesinin bakımını iyi yapmış olan üreticilerin kayısıları ihracata gideceğine inanıyorum" dedi.

Her yıl alıcı bulamamanın sıkıntısını çeken üreticiler, "Kayısılarımızın büyük bir çoğunluğunu meyusluğa dökmek zorunda kalıyorduk. Ellerimizle topladığımız kayısıları komisyoncunun ayağına kadar götürsek dahi para etmiyordu. Bu yıl kalite meyveden dolayı artık komisyoncu ve tüccarlar ayağımıza kadar gelip iyi para veriyorlar. Bu yıl Mut kayısısı üretici olarak bizlerin yüzünü şimdiden güldürmeye başladı. İç piyasadan çok Kayısının ihracata yönelmesi bizleri sevindirdi" dediler.

MUT'TA KAYISI İHRACATINDA REKOR BEKLENTİSİ
MUT'TA KAYISI İHRACATINDA REKOR BEKLENTİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2010 Cumartesi 11:33:04
Güncelleme :8 Mayıs 2010 Cumartesi 12:34:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?