5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kayısı üreticisi mutlu!

Mersin Mut İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, kayısının bu yıl ilçedeki çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyerek, "Kayısıda çiftçimiz kar etti. İç pazarın yanı sıra ihracata yönelik de iyi satışlar yapılıyor" dedi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, yaptığı açıklamada, ilçede mikro klima özelliği sayesinde ihracatı yapılabilecek kalitede ve miktarda sofralık taze kayısı üretiminin yapılabildiğini söyledi. İlçede yetiştirilen sofralık turfanda kayısı rekoltesinin iklim koşullarına bağlı olarak yıllık 45-55 bin ton arasında değişebileceğini belirten Çelik, bu yıl ki rekoltenin de 55 bin ton olarak gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Mut'ta 55 bin 228 dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını vurgulayan Çelik,
ilçe halkının çoğunluğunun geçimini bu yolla sağladığını kaydetti. Sofralık erkence kayısı hasadının Mut'ta yetiştiğini belirten Çelik, "Ülkemize rakip olan İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde sofralık turfanda kayısı hasadı ancak Haziran ayı başında yapılabilirken Mut'ta ise Mayıs ayının ilk haftasında yapılıyor. Bu da bize büyük avantaj sağlıyor" diye konuştu.

Bu yıl reçeteli ilaç satışı konusunda Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün ortaklaşa çalışmaları, çiftçinin de bu kurala uymasının yanı sıra bol yağışların da etkisiyle Kayısı'da kaliteli ürün alındığını söyleyen Mut Ziraat Odası Başkanı Çelik, "Kayısı bugün Toptancı halinde 1.50 ile 3.00 TL'den alıcı buluyor. Bu fiyatlar da çiftçinin yüzünü güldürüyor" şeklinde konuştu.

Çelik, iç piyasa olarak Kayısı'nın Ankara, İstanbul, İzmir ve Konya başta olmak üzere pek çok ile gönderildiğini belirterek, "İhraç edilen Kayısı'nın yüzde 70'i de Mut'tan gidiyor. Yurt dışında en çokta Rusya, Almanya, İtalya, Belçika ve Avustralya'ya ihraç ediyoruz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 17:30:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?