2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kayısı üreticisi sezona buruk başladı

Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, 400 dönüm arazide ekili kayısı ağaçlarından bu yıl 1700 ton kayısı üretimi beklediklerini, ancak kayısı fiyatının düşük olmasından dolayı üreticinin sezona buruk başladığını bildirdi.

Gürses, yaptığı açıklamada, 2008 yılı hasadının yarısına geldiklerini belirterek, Silifke kayısı üreticilerinin geçen yıl sezona 7 YTL'den bu sezon ise 2 YTL'den başladıklarını ifade etti.

Şu an kayısının 80 kuruş ile 1 YTL arası değişen fiyatla toptan alındığını anlatan Gürses, "2003 yılında Kayısı Üreticileri Birliği olarak 100 dönümde başlanan üretimi 2008 yılında bin dönüm arazide 1700 ton hasatla bu ayın sonunda tamamlayacağız" dedi.

Bu kayısıları dikerken çeşitli arayışlar içinde olduklarını hatırlatan Gürses, şöyle konuştu: "İlk başladığımız yıllarda limondaki verim düşüklüğü ve maliyet yüksekliklerini hesap ederek değişik bir ürün aramaya başlamıştık. Kayısı gözümüze çarptı ve İtalya'dan Ninfa fidanları getirttik. 25 bin olarak başlattığımız fideyi 2008 yılında 250 bin adede çıkararak geniş bir alanda kayısı üretimine başladık. Mut'un erkenciliğini elimize alarak erkenci kayısı çıkaran ilçe olduk. Bizim kayısılarımız bitmek üzere, Mut'un kayısısı ise yeni başladı. Hava şartları nedeniyle bu yıl Tarsus kayısıyı bizden bir hafta erken çıkardı. Bu yıl fiyat düşüklüğünün ana sebebi bu. Geçen yıl 7 YTL'den başladığımız kayısı bu yıl 2 YTL'den başladı. Bu nedenle fiyatlarda yüzde 500 oranında düşüşe neden oldu."

Bu fiyat düşüklüğünün çiftçileri ileriki yıllar için tedirgin ettiğini anlatan Gürses, sözlerini şöyle tamamladı: "Bundan dolayı çiftçimizin kayısıya yaklaşımı değişti. Ancak şunu belirteyim kayısı çok verimli bir ağaçtır. Bundan dolayı çiftçilerimiz ileriki yıllar için çekingen davranmasın. Çünkü kayısının verimli ve bakım masraflarının az olması nedeniyle diğer ürünlere nazaran karlılık daha iyidir."

.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 12:31:24
Güncelleme :15 Mayıs 2008 Perşembe 12:31:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?