3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kaymakam Beyoğlu Aksıfat Vadisinde

Silifke Kaymakamı Ahmet Beyoğlu, 29 köyün içme suyu, 9 köyün sulama suyu ihtiyacını karşılayan Aksıfat Vadisindeki kaynakta incelemelerde bulundu.

Sarıaydın Köyü'nün yaklaşık 15 kilometre kuzeyinde Aksıfat Vadisi'ndeki suyun çıktığı kaynağın bulunduğu yere İlçe Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, Kırobası Jandarma Karakol Komutanı J. Bçvş. Tufan Dalgıç, Kırobası Köyü Muhtarı Abdurrahman Yaman ve teknik elemanlar ile birlikte giden Beyoğlu, küresel ısınma nedeniyle azalan suyu yerinde gördü.

Aksıfat projesi hakkında Kaymakam Beyoğlu'na bilgi veren muhtar Yaman, "Aksıfat projesine 1989 yılında o zamanki adıyla Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü döneminde başlandı. İlk işlem olarak suyun çıktığı tepenin ortasındaki kaynaktan borularla dereye aktarıldı.

Yıllar sonra da içme ve sulama suyu olarak çalışmalar yapılıp tamamlanarak 29 Haziran 2007 tarihinde Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılımıyla hizmete açıldı. 1989 yılında yapılan ölçümlerde su 300 m/sn. olarak ölçülmüştü. 2008 yılında yapılan ölçümlere göre ise suyun 55 m/sn'ye düştüğü ve bunun da küresel ısınmadan dolayı yer altı su kaynaklarının azalmasından kaynaklandığı görüldü" dedi.

Kaymakam Beyoğlu da, inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, "Küresel ısınma su kaynaklarını olumsuz etkiledi. Aksıfat membası da bu kuraklıktan nasibini aldı. Bize düşen görev ise azalan su kaynaklarına karşı yeni tasarruf alışkanlıkları geliştirmek olmalıdır. Sözgelimi sulama suyunda rotasyon kültürünü oluşturup damlama sistemini geliştirmek, İçme suyunda ise her köyün ve her hanenin su sayacına geçerek suyun damlasını dahi israf etmemesi. Aksıfat içme suyu birliğine üye 28 köyün hane hane su sayacı taktırdığını memnuniyetle öğreniyorum. Su sayacı taktırmayan tek köyümüz Sarıaydın'ı da bu kampanyaya davet ediyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 12:48:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?