5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kayraktepe 2010'da faaliyete geçiyor

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 30 yılda çözülemeyen Mersin'in Silifke ilçesine yapılmak istenen Kayraktepe Barajı ile ilgili sorunu 1 saatte çözüme kavuşturduklarını belirterek, sorunun çözülmesiyle üzerinden de ağır bir yükün kalktığını söyledi.

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Eroğlu, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, son dönemde Mersin'de gerçekleştirilen yatırımları değerlendirdi.

Mersin'in kendileri açısından oldukça önemli bir kent olduğunun altını çizen Eroğlu, kentin yaklaşık yüzde 54'lük bir orana sahip ormanlık alanının Çevre ve Orman Bakanlığı'nın sorumluluk alanında olduğunu ve bu nedenle de Mersin'e ayrı bir önem verdiklerini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kentle yakından ilgilendiğini dile getiren Eroğlu, bu kapsamda kentte hayata geçirilmesi düşünülen proje ve yatırımlar konusunda da gereken tüm desteğin verildiğini ifade etti.

Eroğlu, "Mersin'deki orman faaliyetleri bizim açımızdan oldukça önemli. Özellikle çevre koruma açısından Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Göksu Deltası'na ayrı bir önem veriyoruz. Sulama konusunda da bölgeye hayat verecek projeler üzerinde yoğunlaştık. Baraj ve sulama alanındaki çalışmalarını hayata
geçirmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Geçtiğimiz aylarda Gülnar'da meydana gelen ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangınını hatırlatan Eroğlu, söz konusu yangının yaralarının sarıldığını ve ağaçlandırma çalışmalarının da önemli ölçüde tamamlandığını, bu ağaçların genel olarak yangına dayanıklı ağaçlar olduğu bilgisini verdi.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kentte yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bakan Eroğlu, önümüzdeki dönemde gerek Mersin, gerekse de Tarsus ilçesinde su sorunu yaşanmaması noktasında bir süre önce başlatılan 'Berdan Barajı İshale Hattı' çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Eroğlu, bu nedenle de kurak geçen aylarda kentte herhangi bir su sıkıntısı yaşanmadığını hatırlatarak, bunun yanında sulamayla ilgili çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını anlattı. Mersin'in Mut ilçesi için hayata geçirilen sulama sisteminin de 2009 yılı içinde tamamlanacağını, bunun da son derece önemli bir müjde olduğunu söyleyen Eroğlu, konuyla ilgili olarak yaklaşık 17 milyon TL'lik bir kaynağın projenin tamamlanabilmesi noktasında ilçeye aktarıldığını belirtti.

Eroğlu, 'Aksıfat Barajı Projesi' ile ilgili olarak planlama çalışmalarının 2009 yılında bitirileceğini ve hemen ardından da uygulamaya geçileceğini ifade ederek, bu durumun da aynı zamanda projenin '2009 Yılı Yatırım Programı'na dahil edilmesi anlamına geldiğini kaydetti. Kayraktepe Barajı ile ilgili olarak Mersin'in Silifke'de şantiye binalarının yapılmasına karşın söz konusu barajın yıllardır yapılamadığını dile getiren Eroğlu, "Barajla ilgili problemler tamamen çözüldü. Bu barajın devreye girmesiyle birlikte Göksu Deltası'ndan enerji elde edilmesinin yanında tarımsal sulama da yapılarak su taşkınlarının önüne geçilecek. Kayraktepe Barajı'nı da bu yıl içinde tamamlayıp, 2010 yılı sonunda faaliyete girmesini bekliyoruz. 30 yıldır çözülemeyen bir sorunu biz 1 saatte çözdük. Bununla birlikte benim üzerimden de büyük bir yük kalktı" diye konuştu.

Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında iller arasında yapılan değerlendirmeye göre Mersin'in birinci olduğuna işaret eden Eroğlu, 2008 yılı için kentte ağaçlandırılması hedeflenen alanın 13 bin 550 hektarlık olmasına karşın bu hedefin aşıldığını ve yapılan çalışmalarla birlikte 17 bin 794 hektarlık alanın ağaçlandırıldığını söyledi. Eroğlu, bununla birlikte 16 milyon 945 fidanın da toprakla buluşturulduğu bilgisini vererek, aynı çalışmaların 2009 yılında da artarak devam etmesini beklediklerine işaret etti.

Vali Aksoy da, kentte çevre ve orman alanında oldukça önemli çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, Mersin'in toplam yüzölçümünün yüzde 54'lük bir bölümünün orman alanı olduğu bilgisini verdi. Tarım sektörünün kent için en önemli sektörlerden biri olduğunun altını çizen Vali Aksoy, DSİ tarafından yürütülen sulama çalışmalarının bölge ekonomisi açısından son derece önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Aksoy, Mersin ve Tarsus ilçesi için hayati önem taşıyan, bunun yanında içme, sulama ve enerji amaçlı olarak kullanılması planlanan 'Pamukluk Barajı Projesi'nin 2009 Yılı Yatırım Programı'na alınmasının da sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Ziyarette Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan ile Orman Genel Müdürlüğü'nden üst düzey yöneticiler de hazır bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 15:56:01
Güncelleme :19 Şubat 2009 Perşembe 16:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?