8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Kazı çalışmaları tekrar başladı

Mersin'in Mut ilçesine bağlı Kışla köyünde bulunan Kilise Tepe'de arkeolojik kazı çalışmaları tekrar başladı.


Göksu Vadisi'ndeki Kilise Tepe'de, 1998 yılında ara verilen kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Cambridge Üniversitesi'nden Yakın Doğu Arkeoloji Profesörü John Nicholas Postgate, Newcastle Üniversitesi'nden Bizans Dönemi Uzmanı Dr. Mark Jackson ve Selçuk Üniversitesi'nden Erken Tunç Çağı Uzmanı Prof. Dr. Hasan Bahar sorumluluğunda yürütülen kazı çalışmaları, 2 ay sürecek. Kilise Tepe'de ilk kazı çalışmalarının 1994 yılında başladığını belirten Prof. Dr. John Nicholas Postgate, buraya baraj yapılacağı için 1998 yılında kazıdan vazgeçildiğini, ancak şu an baraj projesinin iptal edilmesi nedeniyle kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirtti.


Kilise Tepe'nin, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan yol olduğu için önem taşıdığını vurgulayan Postgate, "Burası kültürlerin kaynaştığı bir bölge. Hititler'in başkenti Çorum tarafı, ama bir müddet başkent Karaman tarafına kaydırılmış ve buralara çok önem verilmiş. Burası önemli ticaret merkezlerini birbirine bağlayan şehir olarak görülüyor. Mut, zaten tarihi konum olarak önemli bir yerleşim yeridir. Kilise Tepe'nin bu halde yüksek olmasının sebebi üst üste binaların yapılması. Şimdi en üstte Hititler var, aşağı indikçe demir çağı ve daha da aşağı indikçe çağlar devam ediyor. Yani bir şehir yapılmış, yıkılınca üzerine tekrar bir yerleşim alanı yapılmış. Bu şekilde yerleşim alanı üst üste yapılınca bir tepe oluşmuş" dedi.


Kilise Tepe'de kazıların yaklaşık 5 yıl daha süreceğini belirten Postgate, "Buranın tarihi olarak en üst katmanında Bizans dönemine ait bir kilisenin kalıntıları var. Kilise Tepe adını da buradan alıyor. Geçen sezonlarda Bizans dönemine ait mezar bulundu. Bu sezon Bizans evleri bulundu" diye konuştu.


Kazı çalışmalarına 30'a yakın üniversiteden arkeologların katıldığını ve kazılarda Kışla köyünden 40'a yakın işçinin çalıştığını ifade eden Postgate, çıkarılan eserlerin Silifke Müzesi'nde sergilendiğini kaydetti.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2007 Pazartesi 12:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?