4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Keben narı hasadına başlandı

SİLİFKE'DE KEBEN NARI HASADINA BAŞLANDI

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde üretimi yapılan ve Tarım Bakanlığı'ndan 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye'nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı.

Kilosu üreticiden kalitesine göre 1.5 ila 2 TL'den alınan narın ilk hasadını, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, nar üretimi yapan Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş ve köy muhtarı Mehmet Sünbül birlikte yaptı. Oda Başkanı Can, hasattan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe genelinde bu yıl yaklaşık 3 bin dönüm nar bahçesinden 4 bin tonun üzerinde nar hasadının yapılacağını kaydetti. Fiyatların her geçen yıl artmasının üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Can, Göksu

Vadisi'nin mikro klima özelliği nedeniyle sadece o yörede yetiştirilen Silifke aşısı Keben narının Tarım Bakanlığı'ndan 33 N16 olarak tescillendiği ve Türkiye'nin tek sofralık narı olduğu belirtti. İlçede nar üretimi yapılan alanların genişletilmesi amacıyla yapılan çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü vurgulayan Can, Keben narının adını Göksu Vadisi'ndeki Keben köyünden aldığını, tanesinin 1.5-2 kiloya kadar ulaşabildiğini ve 3 yaşında ürün vermeye başladığını söyledi.

Birlik Başkanı Göktaş da Keben narının ayrı bir aroma özelliğine sahip olduğunu, görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü belirtti. Keben narının tescilli markası ve kalitesiyle daha dalında satılmaya başlandığını vurgulayan Göktaş, açıklamasına şöyle devam etti:

''Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz.''

Göktaş, Keben narını ise Türkiye genelinde düzenlenen tarım fuarlarında "Silifke Tarım Grubu" adı altında açtıkları stantlarda tanıtımını yaptıklarını söyledi.

SİLİFKE'DE KEBEN NARI HASADINA BAŞLANDI
SİLİFKE'DE KEBEN NARI HASADINA BAŞLANDI
SİLİFKE'DE KEBEN NARI HASADINA BAŞLANDI
SİLİFKE'DE KEBEN NARI HASADINA BAŞLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 12:18:02
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 13:07:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?