3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Kene ısırmalarına dikkat!

Uzman Dr. Ayçe Tamer, kene ısırığında kenenin ezilmemesinin çok önemli olduğunu belirterek, "Kene ezilmeden pens veya cımbızla çıkarılmalıdır ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

Bozyazı Devlet Hastanesi'nde aile hekimi olarak görev yapan Tamer, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kene ısırığıyla ilgili yaptığı açıklamada, bölgede hayvancılık ve açık alanda yaşamın yaygın olmasından dolayı kene ile temas riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Son dönemde çeşitli bölgelerde ve özellikle kırsal kesimde kene ısırığı sonrası görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne bağlı ölüm vakalarının bildirildiğine işaret eden Tamer, "Hastalığın tam bir tedavisi olmayıp, semptomlara yönelik destek tedavisi verilmektedir. Bu nedenle önemli olan kene ile temastan kaçınmak ve bu amaçla türlü önlemler almaktır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanda bulunanlar risk altındadır" diye konuştu.

Kişide kene ısırılması sonucu 3-5 gün en fazla 9 gün içinde belirtilerinin görüldüğünü kaydeden Tamer, "Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama pıhtılaşma mekanizmalarında bozukluk sonucu yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde döküntüler, gövde kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür. Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezliği nedeniyledir. Tanı için kanda kene ısırığı sonucu vücuda giren nairovirüse karşı oluşan antikorlara bakılır. Korunmada kene ile temastan kaçınmak önemlidir. Açık alanda çıplak ayak ya da kısa giysi giyilmemelidir. Bu alanlarda zorunlu olarak bulunulacaksa pantolonların paçası çorap içine sokulabilir. Hayvanlarla temas edecek olan kişiler eldiven, önlük, maske gibi koruyucular kullanmalıdır. Haşere kovucu ilaçlar, losyonlar insan ve hayvanlarda kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Vücuda yapışmış bir kene görüldüğünde kenenin ezilmeden, kollarından veya başından pens veya bir cımbız yardımı ile tutularak yavaş yavaş sağa sola oynatılarak çekilmesi gerektiğini vurgulayan Tamer, "Daha sonra o bölge alkolle silinmeli, çıkarılan kene alkol solüsyonu içine konularak tahlile gönderilmelidir. İdeal olan bu gibi bir durumda keneye dokunmadan en yakın sağlık merkezine ulaşmaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 14:14:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?