5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kenelere dikkat!

Mersin Mut İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, son günlerde kene vakalarının arttığını belirterek yakın zamanda 47 kene vakasının tespit edildiğini söyledi.

Abaş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgi verdi. Son günlerde kene vakalarının arttığını belirten Abaş, ilçede yakın zamanda toplam 47 kene vakasının resmi olarak kendilerine bildirildiğini belirtti. Abaş, 47 vakanın Adana Hayvancılık Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezi'nden gelen sonuçlara göre Hiyalomma SPP zararsız olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla kenelerin ortaya çıktığını dile getiren Abaş, "Özellikle bu mevsimde kenelere dikkat etmek gerekir. Hayvanları kenelere karşı korumak aynı zamanda insanlar için öldürücü olan Kırım Kongo kanamalı Ateşine (KKKA) karşı önlem almak demektir. Kendine konakçı olarak seçtiği evcil hayvanlara kan yoluyla parazit ve önemli sistemik hastalıkları aktaran kenelerden korunmak için havaların ısınmasıyla birlikte dış antiparaziter ilaçların rutin olarak kullanılması gerekmektedir. Keneler arasında enfeksiyon yaparak yayılan virüs, hastalık taşımayan kenelerin hastalıklı konakçıdan kan emmesi sırasında, onlara da bulaşmaktadır. Bu hastalık aynı zamanda kenelerin cinsel yolla bulaşan hastalıklarıdır. Yani keneler arasında yayılma yollarından birisi de kenelerin çiftleşmesi sırasında bulaşma şeklindedir" dedi.

Virüsün hayvanlarda belirtisiz bir enfeksiyona sebep olduğunu, insanlarda ise yüksek oranda ölümlerle sonuçlandığını ifade eden Abaş, şöyle konuştu:
"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının temel bulaşma yolları, Virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile kırsal kesimde yaşayan ve gerek evcil, gerekse vahşi hayvanlarla ilişkisi olan kimselere, ev ve sokak hayvanları ile ilişkisi olanlara, kırsal kesimde özellikle çalılıklar ve otların olduğu yerlerde piknik, av veya çeşitli amaçlarla bulunanlara bulaşma olasıdır. Enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu veteriner hekimler, avcılar, kasaplar ve çiftçilerde meslek hastalığı olarak görülebilir. Ayrıca bu  hayvanların etlerinin hazırlanması sırasında ev hanımlarına ve bu işle uğraşanlara bulaşma olabilir. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, kasaplar ve mezbaha işçileri sağlık personeli ile endemik bölgelerde kamp ve piknik yapanlar risk grubunda yer almaktadır."

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI

Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Abaş, hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Abaş, "Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda çıplak ayakla dolaşılmamalı, kısa giysiler giyilmemeli, mümkünse açık renkli, uzun kollu ve uzun paçalı giysiler giyilmelidir. Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan alınmalıdır" diye konuştu.

"Kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenleri riskini artırabilir" diyen Abaş, konuşmasını şöyle noktaladı:
"Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmaları kenelerden koruyucu olabilmektedir. Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalıdır. KKKA insandan insana bulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu temas edenler ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdır. Ahırların kene ve diğer parazitlere karşı ilaçlanmasında kullanılan ilaçların temini için İlçe tarım Müdürlüğümüze müracaat edebilirsiniz."
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 13:03:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?