5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kent tarihi kartpostallarla anlatıldı

KENT TARİHİ KARTPOSTALLARLA ANLATILDI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan; 'Akdeniz'de Bir Liman Kenti: Mersin' adlı fotoğraf sergisiyle birlikte kentin yakın geçmişine ışık tutuluyor.

Araştırmacı Ali Murat Merzeci'nin Mersin ile ilgili kartpostallarından yola çıkılarak, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Akdeniz Araştırmaları Merkezi Uzmanı Tülin Selvi Ünlü ile MEÜ Öğretim Üyesi olan eşi Yrd. Doç. Dr. Tolga Ünlü tarafından hazırlanan sergi, MTSO Sergi Salonu'nda meraklısının beğenisine sunuldu. Sergiyle ilgili olarak düzenlenen açılış kokteylinde konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, serginin ilk parçasının 'İstasyondan Fenere' adlı kitaptan doğduğunu hatırlattı.

Şerafettin Aşut, Mersin ile ilgili olarak yapmış oldukları çalışmaların, aynı zamanda da odanın kente olan borcunu ödemesinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Sergiyi gezerken kendinizi eski Mersin'in sokaklarında bulacaksınız. Her fotoğrafta, farklı kültürlerin izlerini göreceksiniz. Ancak, bir süre sonra hepsinin ortak bir ruha sahip olduğunu hissedeceksiniz; o da Mersin'dir ve Mersinli olmaktır" dedi. 19. yüzyılın sonuna doğru limanı ve demiryoluyla birlikte hızlı bir gelişim gösteren ticaret hayatının kentte, Türkiye'nin en eski ticaret odalarından birinin kurulmasına da tanıklık ettiğini vurgulayan Aşut, 1886 yılında kurulan Mersin Ticaret Meclisi'nin, Cumhuriyet'in ilanından sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adını aldığını vurguladı.

MTSO'nun her zaman kentin hareketli ticaret hayatının merkezinde yer aldığını ifade eden Aşut, "Geçmiş yıllarda Mersin'in kültürel, sosyal ve ticaret hayatının temelini oluşturan bu bölge, ne yazık ki son yıllarda zoraki bir dirençle ayakta kalmaya çabalamaktadır. Kentin tarihi ve kültürel mirasını korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın herkesin sorumluluğu olduğu inancındayım. Bu felsefeden yola çıkan bu çalışmayla, Mersin'i bugünlere getiren, ticaret hayatının merkezini oluşturan bölgenin geçmişten günümüze uzanan bir yansıması ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özlemini duyduğumuz Mersin'in değerlerinin korunması ve yaşayan mekanlar olarak kullanılması tek dileğimizdir" diye konuştu.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın'ın da katıldığı açılış kokteylinde, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Meclis Başkanı Faik Burakgazi tarafından Tülin ve Tolga Ünlü çiftine katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi sunuldu. Serginin, 24 Kasım 2009 tarihine kadar da ziyarete açık kalacağı bildirildi.

KENT TARİHİ KARTPOSTALLARLA ANLATILDI
KENT TARİHİ KARTPOSTALLARLA ANLATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2009 Çarşamba 12:41:04
Güncelleme :28 Ekim 2009 Çarşamba 14:37:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?