5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıldönümü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Konsolosu Oya Tuncalı, siyasi eşitlik, iki bölgelilik, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamı konusunda asla taviz vermeyeceklerini söyledi.

'Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıldönümü kapsamında bir mesaj yayınlayan Oya Tuncalı, elde edilen zaferin Türkiye Cumhuriyeti'nin her karış toprağında coşkuyla hissedildiğini, bu durumun Mersin açısından farklı bir anlam taşıdığını belirtti. Tuncalı, Mersin'in Kıbrıslı Türklerin barışa, huzura ve esenliğe açılan kapısı olduğunun altını çizerek, bu nedenle kentin tarihsel önemi ve değerinin çok fazla olduğunu ifade etti.

'Kıbrıs sorunu'nun, sağlanan huzur ve güven ortamına rağmen hala çözülemediğini, bugün gelinen noktadaysa siyasi bir sorun olarak dünya gündemindeki yerini aldığını kaydeden Tuncalı, "Bu sorun bir yandan Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarına çağımıza yakışmayacak zorluklar yüklüyor, diğer yandan da Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası alanda güçlenen konumunu zayıflatmaya çalışan bazı devletlerin kullandığı bir koz olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle devletimiz, Kıbrıslı Türk ve Rumların ada üzerinde yeni bir ortaklık temelinde birlikte yaşayacağı adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması için tüm kurumlarıyla çalışıyor" dedi.

Kıbrıs Türk halkının varılacak antlaşmada siyasi eşitlik, iki bölgelilikle birlikte Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamı konularında geri adım atmayacağının çok net bir şekilde ifade edildiğini vurgulayan Tuncalı, Kıbrıs tarihinin de söz konusu koşulların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyacak yüzlerce acı örnekle dolu olduğunu söyledi. Oya Tuncalı, kendilerinin kabul edilebilir bir uzlaşma yönünde çalışmaya devam edeceklerini belirterek, ancak bu iyi niyetli çabalarının suistimal edilmesine de asla izin vermeyeceğini dile getirdi.

Kıbrıslı Türklerin, 'Her ne olursa olsun anlaşma olsun' şeklinde özetlenebilecek bir anlayışa karşı çıktığını kaydeden Tuncalı, "İçinde bulunduğumuz müzakere süreci Türk tarafının tüm çabalarına rağmen çökerse ortaya çıkacak olan yeni konjonktür neticesinde devletimiz yoluna devam edecek, tarihin tüm dönemlerinde olduğu gibi Türkiye'den aldığı destekle kendi ayakları üzerinde durabilen, daha çağdaş ve demokratik bir toplum olma yolunda özgürlük ve refah mücadelesini sürdürecektir" diye konuştu.

'Barış ve Özgürlük Bayramı'nın kazanılmasında Kıbrıs Türklerinin huzur ve güven içinde geleceğe umutla bakmasında en büyük desteği Türkiye'den ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) aldıklarını vurgulayan Tuncalı, tek güvencelerinin de yine Türkiye, TSK ve Kıbrıslı Türk Mücahitler olduğunu ifade etti. Tuncalı, 'Kıbrıs Barış Harekatı'nda hayatını kaybedenleri de şükranla andı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 13:18:36
Güncelleme :18 Temmuz 2009 Cumartesi 13:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?