2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kilisetepe'de kazı çalışmaları başladı

Mersin'in Mut ilçesine bağlı Kışla köyünde bulunan Kilisetepe'de kazı çalışmalarına başlandı.

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlisi Arkeolog Tolga Çelik yaptığı açıklamada, Kilisetepe'de 1998 yılında ara verilen kazı çalışmalarının ardından geçen yıl iki aylık bir çalışma yaptıklarını bu yılda yine iki ay sürecek bir kazı programı hazırladıklarını söyledi. Çelik, Kilisetepe'de ortaya çıkan eserlerin Tunç Çağı ve Hitit dönemine ait olduğunu belirtti.

Cambridge Üniversitesi'nden Yakın Doğu Arkeoloji Profesörü John Nicholas Postgate ve Newcastle Üniversitesi'nden Bizans Dönemi Uzmanı Dr. Mark Jackson sorumluluğunda yürütülen kazı çalışmalarında, tepe üzerinde Erken Tunç Çağı (M.Ö. 2800-2000) ve Orta Tunç Çağı (M.Ö. 2000-1600) yıllarına ait küçük bir yerleşim yeri inşa edildiğinin anlaşıldığı ve Hitit İmparatorluğu döneminde (M.Ö. 1600-1200) idari bir merkez olduğunun belirlendiği belirtildi.

Bizans döneminde M.S. 500'den itibaren tepe üzerinde bir kilise inşa edildiğinin ortaya çıktığını anlatan Tolga Çelik, "Kazı çalışmaları sırasında geçen yıl Hitit Kralı'na ait bir adet mühür bulunmuştu, bu yıl bazı fayans boncuklar, bakır alet ve süs eşyaları bulundu" dedi.

Tolga Çelik, kazıda bulunan eserlerin Silifke Müzesi'ne teslim edileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 15:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?