5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Kınalı keklikler doğaya salındı

Mersin'de sürdürülebilir av ve yaban hayatın desteklenmesi noktasında 500 kınalı keklik doğaya salındı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kekliklerle ilgili olarak son 1 yılda yapılan çalışmalarla birlikte doğadaki keklik sayısının yüzde 65 oranında arttığı bildirildi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından doğada azalmış ve nesli tükenme noktasına gelen av ve yaban hayvanlarının çoğaltılması, yeniden doğaya salınması noktasında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında kınalı kekliğin popülasyonunun arttırılabilmesi için Kahramanmaraş'tan temin edilen 500 kınalı kekliğin, 10 günlük doğaya adaptasyon sürecinin ardından doğaya salındığını kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyir Güvel, daha önce popülasyonu çok iyi olmasına karşın özellikle son yıllardaki bilinçsiz avlanmadaki artış, tekniğine uygun olarak yapılmayan tarımsal üretim nedeniyle doğadaki kınalı keklik sayısında çok ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Zübeyir Güvel, 2005 yılında başlatılan popülasyon çalışmalarıyla birlikte 2009 yılı başından bu yana doğal dengenin korunması kapsamında da oldukça önemli açılımlar ortaya koyduklarını dile getirdi.

Keklik bırakılacak olan alanların tespit edilerek, bu alanlarda 2009-2010 Av Sezonu'ndan başlamak üzere geçici av yasağı başlatılacağı bilgisini de veren Güvel, konuyla ilgili olarak da Merkez Av Komisyonu'na gerekli bildirimlerde bulunduklarını anlattı. Güvel, daha önce doğaya kazandırılan kekliklerin bırakıldığı Yaban Hayvanı Geliştirme Sahaları'nda yıl boyu gözlemlerde bulunduklarına dikkat çekerek, belirli aralıklarla yapılan gözlemlerdeyse keklik popülasyonunda yüzde 65'lik bir artış yaşandığını tespit ettiklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 12:40:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?