4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kış ortasında bahar

KIŞ ORTASINDA BAHAR

Mersin'in Erdemli ilçe merkezi ve bazı beldelerde ağaçlar kış ortasında çiçek açtı.

İlçe merkezi ve beldelerde bazı ağaçların vakitsiz çiçek açması vatandaşları da hayretler içinde bırakırken, açan çiçeklere ise arılar adeta bayram etti.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ndeki badem adaptasyonu parselinde ise baharı andıran görüntüler ortaya çıktı.

Enstitü Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, geçmiş yıllarda badem yetiştiriciliği yapılan illerden yapılan seleksiyon sonucunda farklı tip ve çeşit bademler toplanarak enstitü bünyesinde bir badem adaptasyonu parseli oluşturulduğunu söyledi. Badem ağaçlarının çiçek açmak için yüksek sıcaklığa ihtiyaç duymadığını, bu sebeple son birkaç gün hava sıcaklığının ılıman geçmesiyle badem ağaçlarının çiçek açtığını ifade eden Bircan, "Bu özel parselde erken çiçek açıp çağla badem tüketimi için türler denenmekte. Bu

türler talep olması durumunda geliştirilip çoğaltılabilir" dedi.

Bircan, açan çiçeklerin aşırı soğuğa ve zirai dona maruz kalmaması halinde şubat ortasında çağla olarak tüketilebileceğini de kaydetti.

YALANCI BAHAR AĞAÇLARI KANDIRDI

Öte yandan Kumkuyu, Limonlu ve Kocahasanlı Beldelerinde ise kayısı, erik ve şeftali ağaçları çiçek açtı.

Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun da sert çekirdekli meyve ağaçlarının isteği olan soğuklama (üşüme) ihtiyacını yaşanan soğuklarla giderdiğini belirterek, "Bu devrenin ardından havaların beklenenden daha ılık gitmesi ağaçları bir nevi kandırmıştır. Dolayısı ile yalancı bahar oluşmuştur. Baharın geldiğini sanan ağaçlar ise çiçek açmıştır. Badem haricindeki ağaçlar, oluşacak soğukla birlikte bu çiçekleri kaybedeceklerdir. Çiçek açan bu ağaçlarda önümüzdeki dönem meyve kaybı, rekolte düşüklüğü görülebilecektir" diye konuştu.

Açan çiçeklerden arıların bayram ettiğini de söyleyen Tun, "Çiçekler, arılar için kış ortasında bir ziyafet, çöl ortasında su gibidir" dedi.

KIŞ ORTASINDA BAHAR
KIŞ ORTASINDA BAHAR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 10:49:02
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 10:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?