1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Kış ortasında çilek hasadı

Türkiye genelinde kara kış yaşanırken Mersin'in Silifke ilçesinde çilek hasadı yapılıyor. Türkiye ve Silifke'nin yüksek kesimlerinde kar hüküm sürerken İlçe merkezinde Topraksız tarımla üretilen çileğin hasadına başlandı.

Ülke genelinde 4 ay olan çilek üretimini, Silifkeli çiftçiler hasat dönemini 8 aya çıkardılar.

Topraksız tarımla çilek üretiminde hasada başladıklarını belirten Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, "Deneme amaçlı bir dönümde üretime başladık. Çileğin hem verimli olması ve hem de maliyetinin daha düşük olmasıyla bu sistemle üretime karar verdik. Önceden 4 ay olan hasat dönemini bu format ile 8 aya kadar uzattık. Deneme Amaçlı getirdiğimiz topraksız çilek dikimine bir dönüm serada başladık. Ancak şu anda 60 dönümde topraksız tarımla çilek üretiyoruz. Çileğimiz normal çileklerden daha fazla verimlidir. Bir bitkiden 1 kilo 350 gram meyve alıyoruz. Seralarımızın günlük bakım ve kontrollerini uzman mühendislerim yapmaktadır. Sorumlu teknik personellerimiz her gün çileğe günlük bakım yapmaktadırlar" diye konuştu.

Şu an çileklerin hasat edildiğini kaydeden Özmen, "Topraksız tarım yapmamızdaki amaç verimsiz işe yaramayan, atıl arazileri değerlendirip onları üretime katmak. Dönüm bazında ürün getirisi topraksızdan daha fazla, o yüzden topraksız tarımı tercih ediyoruz. Topraklı tarımda üretimde 4 ay boyunca çilek üretiyorduk şimdi topraksız tarım sayesinde 8 ay üretim yapmaktayız. Hedefimiz 12 ay boyunca çilek üretmek. Şuanda 8 ay hedefimizi tutturduk. Hedefimiz 12 aya çıkartacağız" dedi.

Silifke genelinde ovada 15 bin dönüm arazide 60 bin ton çilek hasadı yapıldığına işaret eden Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer, "Bunun % 60'nı Rusya, Ukrayna ve Polonya'ya ihracat yapıyoruz. Topraksız tarım uygulamasında İlçemizde 60 dönüm arazide çilek üretimi yapılmaktadır. 50 ton hasat bekliyoruz. Silifke'nin yüksek kesimlerinde ve Türkiye genelinde kar yağışı varken İlçemizde ilk çilek hasadını yapmış bulunuyoruz. Bütün insanlarımız çileğimizi gönül rahatlığı ile yiyebilirler" diye konuştu.

Silifke'nin çilekte kaliteyi yakaladığını çileğin Silifke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Kaynar, "Türkiye'de çileğin merkezi konumunda bulunan Silifke, üretilen çileğin Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplam % 60'lık bir pazar payına sahiptir. İlçe ekonomisinin lokomotifi konumundaki çilek, hem ülke ve hem de ilçe ekonomisine yüksek oranda girdi sağlarken, bölgede önemli oranda da işsizleri istihdam ediyor. Sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek kendini güncelleyen çilek üreticileri, ellerindeki imkanlara ve yeni yöntemlerle üretim yapamaya başladılar" dedi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ise, "Silifke'nin iç piyasada da büyük bir rolü var. Çünkü İzmir, İstanbul, Ankara gibi hallerin bütün ihtiyacını Silifke'de üretilen çilekler karşılamaktadır. Bizim ve çiftçilerimizin mücadelesi bu hasat dönemini uzatmaktı. Bunu biz 8 aya çıkardık. Hedefimiz buydu bunu da yerine getirdik" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2012 Perşembe 17:26:38
Güncelleme :2 Şubat 2012 Perşembe 17:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?