4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Kış ortasında çilek hasadı

KIŞ ORTASINDA ÇİLEK HASADI

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde hasat edilen ilk çilek kilosu 8 TL'den satıldı.

Atayurt beldesinde Mustafa Karalar tarafından örtü altına alınan çilekten hasat edilen yaklaşık 100 kg. çilek, beldedeki halde faaliyet gösteren komisyoncu Mustafa Bulut tarafından kilosu 8 TL'den alındı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılacağını kaydetti.

Silifke'nin Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olduğunu anlatan Can, geçmiş yıllarda soğuklama isteğini almış frigo fidelerin ekiminin yapıldığını bu nedenle de ilk hasadın Nisan ayı sonunda gerçekleştirildiğini, son yıllarda ise taze olan fresh fide ekiminin yapıldığını ve ilk hasadının Aralık ayında yapılmaya başlandığını belirtti.

Ürünün yetişme süresinin kısa zamanda gerçekleştiği için ilaç ve gübreden büyük oranda tasarruf sağlandığını, yapılacak toplam masrafın daha az olacağını belirten Can, meyve kalitesinin de yüksek olduğunu, meyve iriliğinin sezon sonuna kadar aynı kaldığını, bunun da tüccarların bu cins çileği tercih etmesinde en büyük etken olduğunu ifade etti.

Dikimden sonra hasat etmek için beklenen sürenin kısa olması nedeni ile de çiftçilere avantaj sağlandığına da dikkat çeken Can, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Pazarda talep gören ürünlerin yetişmesinden dolayı alıcılar ve satıcılar tarafından istenen bir yetiştiricilik türüdür. Hasadın uzun sürmesi ve fiyatının biraz daha yüksek olması bu yetiştiriciliğin tercih edilmesini zorunlu kılmaktadır."

Can, çiftçilerin, bahçelerini iki yılda bir yeniden kurması, organik gübre ve fresh fide kullanılması nedeniyle Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olmasını sağladığını belirterek, "Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz" dedi.

Silifke'de çilek üretiminin önemli bir istihdam sağladığına da vurgu yapan Can, açıklamasına şöyle devam etti: "Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise

Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor."

Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen ise Geçen yıl 1 dekarlık alanla başlanan topraksız çilekte bu yıl 20 dekarlık alanda ekim yaptıklarını, hasadına başlanan çileklerin işçiliğinde yüzlerce insana iş istihdamı sağlanacağını kaydetti.

KIŞ ORTASINDA ÇİLEK HASADI
KIŞ ORTASINDA ÇİLEK HASADI
KIŞ ORTASINDA ÇİLEK HASADI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2010 Cumartesi 10:47:01
Güncelleme :18 Aralık 2010 Cumartesi 13:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?