2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Kısır inek üçüz doğurdu

Mersin’de merkeze bağlı Kuzucubelen Köyü’nde Bülent Özdemir isimli köylüye ait "Nergis" adlı inek, kısırlık tedavisinin ardından tek batında 3 buzağı birden doğurdu. Uzmanlar, suni döllenme sonucu meydana gelen doğumun yüz binde 9 oranında gerçekleştiğini belirtti.

Birkaç gün önce meydana gelen doğumun ardından Özdemir ailesinin evinde sevinç yaşanırken, sağlık durumları oldukça iyi olan "İncik", "Boncuk" ve "Mıncık" adlı buzağılar, annelerini emmeye devam ediyor. Doğumu gerçekleştiren Veteriner Hekim Ramazan Özmen, "Nergis" adlı ineğin ilk etapta kısırlık problemi yaşadığını, ancak 14 günlük tedavi sürecinin ardından gerçekleştirdiği yapay döllenme ile bu başarılı sonucu elde ettiklerini söyledi.

İneğin sahibi Bülent Özdemir’in kendisine telefon açıp, ineğinin 24 aylık olmasına rağmen çiftleşmediğini söylemesi üzerine Kuzucubelen Köyü’ne giderek ineği kontrol ettiğini ve kısır olduğunu belirlediğini söyleyen Veteriner Hekim Özmen, "Normalde bir inek, ortalama 18 aylıkken gebe kalır. Ancak bu inek 24 aylık olmasına rağmen gebe kalmadığı gibi çiftleşme eğiliminde de bulunmamış. Gerekli araştırmaların ardından kısır olduğunu tespit ettim ve ardından tedavisine başladım" dedi.

İneğin gebe kalmayışının sebebinin, suni beslenme, süt veriminin artıp gebe kalmayı sağlayan hormonsal düzeninin bozulması ve kültür ırkı olması olduğunu kaydeden Özmen, 14 günlük tedavi süreci içerisinde ineğe ilk önce kısırlık tedavisi ardından da yapay döllenme yöntemini uyguladığını söyledi. Doğum sonrasında 3 buzağının dünyaya gelmesine kendisinin de çok şaşırdığını ifade eden Özmen, bu olayın yüz binde 9 oranında gerçekleştiğini dile getirerek, "29 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 15:29:14
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 17:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?